Helemaal kindveilig op internet
Internet is een ongelooflijke informatiebron, maar u treft er ook heel wat ‘18+’-materiaal op aan. Hoe houdt u uw kinderen daarvan uit de buurt?
Google en YouTube
Er bestaan eenvoudige hulpjes om uw kinderen enigszins af te schermen. In Google (http://www.google.com) kunt bv. via Search Settings de SafeSearch Filtering inschakelen: daarmee worden expliciete teksten en beelden tegengehouden.
Tip. In Google Images (http://images.google.com) vindt u die filter ook onder het zoekveldje. Op YouTube (http://www.youtube.com) wordt het aanbod in principe gecontroleerd, maar toch vindt u ook daar filmpjes terug die niet geschikt zijn voor kinderen. Daarom zijn alternatieven zoals Totlol (http://www.totlol.com) en YoungTube (http://www.youngtube.nl) interessant: ze geven een kindvriendelijke selectie van YouTube-filmpjes.
Vista waakt mee!
Draait uw pc onder Windows Vista? U kunt dan websites en zelfs programma’s afschermen voor uw kinderen. Maak voor hen een aparte gebruikersaccount aan (via Gebruikersaccounts in het Configuratiescherm). Daarna kunt u via Ouderlijk toezicht o.a. ‘risicovolle’ sites laten blokkeren. Het is zelfs mogelijk om aan te geven op welke tijdstippen van de week uw zoon of uw dochter de computer kan gebruiken.
Tip. Stel ook voor uw eigen account een wachtwoord in, anders kan uw kind nog steeds via die weg inloggen. Let op! In Vista Business is er geen Ouderlijk toezicht.
Geen Vista in huis?
In Internet Explorer kunt u via het menu Extra; Internetopties; Inhoud; Internetrestricties wel het één en ander instellen, maar dat blijft dan beperkt tot die ene browser. Met de installatie van de gratis Parental Control Bar (http://www.parentalcontrolbar.org) kunt u wel een filter inbouwen in IE, Firefox én Safari. Via een extra knoppenbalk kan er (na het ingeven van een wachtwoord) overgeschakeld worden van ‘parent mode’ naar ‘child mode’ en vice versa. Daarmee kunt u dus websites met ‘adult content’ en grof taalgebruik, maar ook chatrooms verbieden.
Tip. Het is zelfs mogelijk om manueel specifieke sites te blokkeren of toe te staan.
Aparte browser
Een andere mogelijkheid is dat u gebruik maakt van een aangepaste browser. Zo is er het Nederlandstalige MyBee (http://www.mybee.nl), dat alleen toegang geeft tot websites die geschikt zijn voor kinderen tot 11 jaar. Dat gebeurt via een zgn. whitelist die samengesteld wordt door de redactie en de ouders. Het is ook mogelijk om zelf ‘veilige’ websites toe te voegen aan de lijst (bv. die van de school van uw kinderen). Bij het maken van een account, moet u kiezen tussen ‘strenge’ en ‘tolerante’ ouder - afhankelijk van de leeftijd van de kinderen.
KidZui (http://www.kidzui.com) is vergelijkbaar, maar de filter werkt strikter naargelang van de leeftijd van uw kind. Handig is het controlepaneel, waarmee u als ouder bv. kunt nagaan op welke trefwoorden er gezocht werd. Ook daar kunt u zelf sites toevoegen. KidZui laat zich gebruiken als aparte browser, maar ook als een extensie in Firefox. Ter info: die browser is Engelstalig.
Let op!
De vermelde tips en tools zijn nooit 100% waterdicht. Een verantwoordelijke ouder kijkt dus altijd over de schouder mee. Er zijn overigens nog veel andere controletools, zoals het eerder besproken OnlineFamily.Norton (http://onlinefamily.norton.com).