SOFTWARE - WINDOWS - 29.10.2009

Is uw computer klaar voor Windows 7?

Windows 7 is onlangs verschenen. Wilt u uw bestaande pc upgraden? Hoe zorgt u er dan voor dat het upgraden naar de nieuwe versie snel verloopt?

De belangrijkste reden om over te stappen naar Windows 7, is dat alles een stuk vlotter verloopt dan in Vista. Wilt u daarvoor niet direct een nieuwe pc met Windows 7 kopen, maar wel uw bestaande pc upgraden? Hoe bereidt u zich dan voor?

Systeemvereisten

De vereisten voor Windows 7 vallen mee: een processor van 1 GHz of meer, 1 GB werkgeheugen en 16 GB schijfruimte. Zelf raden we minstens 2 GB werkgeheugen aan en 50 GB vrije schijf­ruimte. Verder heeft u ook een vrij recente grafische kaart nodig. U draait daarom het best even de Upgrade Advisor (zoek naar Windows 7 Upgrade Advisor op http://www.microsoft.com/downloads) op Windows XP SP2 of Vista. Het programma onderzoekt uw pc en geeft dan aan of uw configuratie een upgrade aankan en of bepaalde software en randapparatuur niet compatibel zijn met Windows 7. Let op! Zelfs als de Upgrade Advisor geen problemen aangeeft, gaat u via Google het best zelf na of bepaalde oude hardware wel werkt met Windows 7, bv. een oude scanner of printer. De hoofdregel is wel: werkt het op Vista, dan werkt het ook op Windows 7.

Programma’s verwijderen

Wilt u makkelijk upgraden naar Windows 7, verwijder dan op voorhand alle programma’s die u nooit gebruikt, zoals software die u eens een­malig getest heeft. Dat kan via het Configuratiescherm; Programma’s en onderdelen. U kunt ook gratis uninstall-software gebruiken zoals Revo Uninstaller (http://www.revouninstaller.com) voor hardnekkige programma’s die u niet verwijderd krijgt. Defragmenteer ook nog uw harde schijf. Dat kan met de in Vista ingebouwde tool defrag, maar een gratis utility zoals MyDefrag (http://www.mydefrag.com) werkt beter én sneller.

Maak een back-up

Maak, net voor u begint met de upgrade naar Windows 7, een grondige back-up van uw systeem. U kunt de belangrijkste mappen kopiëren naar een externe harde schijf (vergeet uw favorieten en uw e-mail niet!) of gebruik het uitstekende Genie Backup Manager Home (http://www.genie-soft.com). U kunt dat programma 30 dagen gratis uitproberen, ruimschoots genoeg voor de overstap naar Windows 7. Registratie kost € 45 en u kunt het programma ook gebruiken op Windows 7.

Upgrade of schone installatie?

Steekt u de Windows 7-dvd in uw pc, dan moet u kiezen tussen een upgrade van Vista naar Windows 7 of een schone installatie. Die eerste houdt al uw programma’s intact en loopt het snelst als u de bovenstaande raad gevolgd heeft. Een schone installatie is netter, gaat sneller en zorgt ervoor dat Windows 7 van begin af aan per­­fect werkt. Het betekent echter wel dat u al uw programma’s weer moet installeren en al uw documenten weer moet kopiëren.

Let op! Soms kunt u alleen een schone installatie kiezen (bv. van een Engelse naar een Nederlandse versie of van een 32-bit- naar een 64-bit-versie).

Hoeveel kost Windows 7?

Een upgrade naar Windows 7 Home Premium kost € 120. De volledige Retail-versie kost € 200. Voor de Professional-editie liggen de bedragen op resp. € 285 en € 309. De verschillen tussen alle edities vindt u bij Microsoft (http://windows.microsoft.com/nl-NL/windows7/products/windows-7/compare-editions).

Check met de Upgrade Advisor of uw pc geschikt is voor een upgrade. Houd vóór het upgraden grote schoonmaak op uw pc (o.a. door te defragmenteren) en maak vooraf een back-up van uw systeem.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01