BOUWRECHT - 16.10.2009

Liggen er leidingen in de weg?

Uw cliënt heeft een goedlopend bedrijf op een industrieterrein aan de rand van de stad. Hij wil graag zijn bedrijf uitbreiden. Hij stuit echter op één probleem: er liggen leidingen langs zijn bedrijf. Wat kan hij doen?

Kabels en leidingen

Distributieleidingen. In een drukbevolkt land als Nederland liggen veel kabels en leidingen in de grond. De meest voorkomende zijn bij iedereen bekend: stroomkabels, rioolleidingen, waterleidingen en gasleidingen. Dit zijn de normale distributieleidingen die in elke straat en bij iedere woning en bedrijf liggen.

Hoofdleidingen. Naast deze leidingen zijn er de hoofdleidingen om bijvoorbeeld elektriciteit, gas en olie te transporteren. Zo worden bijvoorbeeld de bekende hoogspanningsleidingen gebruikt voor het transport van grote hoeveelheden elektriciteit. Deze leidingen lopen bovengronds en zijn voor iedereen zichtbaar en herkenbaar.

Onder de grond is echter ook een aantal vergelijkbare hoofdleidingen aanwezig. Zoals bijvoorbeeld de gasleidingen van de Nederlandse Gasunie.

Leidingen in bestemmingsplannen

De ‘huis-, tuin- en keuken’-leidingen zijn niet in het bestemmingsplan opgenomen. De grotere leidingen wel. Voor die leidingen wordt op de kaart van het bestemmingsplan een zogenaamde dubbelbestemming ‘Leiding’ opgenomen.

Dubbelbestemming. Terug naar het voorbeeld: naast het bedrijf van uw cliënt ligt de bestemming ‘Bedrijventerrein’ met inderdaad ook de dubbelbestemming ‘Leiding - Gas’.

Concreet betekent dit dat er dus weliswaar een bedrijfsbestemming op de gronden ligt, maar dat er ook een gasleiding onder de grond ligt.

Let op. Bij het bouwen op die gronden moet dus rekening gehouden worden met de gasleiding.

Ligt de gasleiding in de weg?

Uw cliënt maakt zich ernstige zorgen; kan hij nu zijn bedrijf nog uitbreiden of ligt de gasleiding in de weg? Het nader bestuderen van het bestemmingsplan en een telefoontje naar de Gasunie bieden uitkomst. Wat blijkt namelijk? Aan beide zijden van de gasleiding geldt een veiligheidszone van 5 meter waar niet gebouwd mag worden.

Buiten die zone - op de rest van het bedrijfsperceel - mag echter gewoon gebouwd worden.

Uw cliënt is erg opgelucht. Helemaal omdat hij juist op de plek waar de leiding ligt, toch al niet wilde bouwen maar een mooie groenstrook met ruime parkeerplaatsen wilde aanleggen.

Let op met leidingen!

Het is dus zaak om goed na te gaan welke leidingen er op een locatie liggen. De hoofdtransportleidingen hebben altijd een aparte bestemming of zijn duidelijk omschreven in andere bestemmingen. Normale distributieleidingen behoeven geen afzonderlijke bestemmingen.

Bij graafwerkzaamheden is het natuurlijk zaak om met alle leidingen rekening te houden. In Nederland moet iedereen die grondwerkzaamheden gaat verrichten namelijk nagaan of hierdoor schade aan een kabel of leiding kan ontstaan. De graver moet daarom beschikken over de tekeningen van de kabels en leidingen.

Klic-melding. Naast het raadplegen van het bestemmingsplan kan dat door een zogenaamde ‘Klic-melding’ te doen waarmee de graver informatie ontvangt over de leidingen op en nabij zijn perceel. Meer informatie is te vinden op http://www.kadaster.nl/klic

Houd rekening met kabels en leidingen bij het ontwikkelen van bouwplannen. Bekijk zorgvuldig het bestemmingsplan en doe bij twijfel een Klic-melding (zie http://www.kadaster.nl/klic).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01