AFTREKPOST PRIVÉ - 16.10.2009

Privékosten zakelijk af te trekken?

Of u nu ondernemer, werkgever of directeur-grootaandeelhouder bent, u krijgt altijd te maken met de grens die ligt tussen zakelijke en privé-uitgaven. Hoe voorkomt u fiscaal gedonder als u die kosten wilt aftrekken?

De theorie erachter. Belastingvrije kostenvergoedingen kunt u alleen verstrekken als de uitgaven bijdragen aan een behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking. Óf als de vergoeding naar algemeen maatschappelijke opvattingen niet als een beloningsvoordeel wordt gezien. Erg rekbare begrippen! En wat als u zélf kosten maakt?

DGA zorgde té goed voor zichzelf

Het zal u niet verbazen dat in de praktijk nogal eens iets wordt uitgeprobeerd. We zien dit vooral bij vergoedingen aan directeuren-grootaandeel-houders (DGA’s). Die kunnen immers meestal zelf beslissen of ze zich al dan niet een vergoeding laten toekennen door de BV.

Een voorbeeld hiervan zagen we onlangs nog voor de rechter in Arnhem (LJN: BJ5387). De rechter besliste in dit geval niet gunstig voor uw collega. We vermoeien u verder niet met de juridische ins en outs, maar u kunt met die uitspraak wel uw voordeel doen. Daarover later in dit artikel meer. Hoe gaat u nu het beste te werk als u wilt bepalen of bepaalde kosten nu zakelijk dan wel (deels) privé zijn?

Ook bij zelfstandige ondernemer

Soms speelt dezelfde vraag ook in de winstsfeer. Daar zijn bepaalde kosten echter uitdrukkelijk geheel of voor een deel van aftrek uitgesloten.

We hebben het dan met name over de zogenaamde ‘gemengde kosten’. Dit zijn zakelijke kosten waaraan ook een privévoordeel vastzit.

Denk aan een dinertje met een aantal zakenrelaties. De wetgever heeft hier met het privévoordeel rekening gehouden door de aftrek te beperken.

Kostenvergoedingen. De wetgever heeft ook van een groot aantal kosten bepaald dat deze al dan niet onbelast vergoed kunnen worden.

In de zaak die voor de rechter kwam, ging het bijvoorbeeld om de kosten van het lidmaatschap van een golfclub. De rechter vond dit dermate privé dat hij de aftrek weigerde.

Is het nu zakelijk of privé?

Een vuistregel voor de praktijk. Ga als u een vergoeding geeft aan uw personeel na of de gemaakte kosten voornamelijk uit zakelijk of uit privéoogpunt gemaakt zijn. Doe dit zéker als het een vergoeding voor u als DGA betreft. Houd er rekening mee dat de belastinginspecteur, maar ook de rechter, uitgaven van de DGA met deels een privékarakter uiterst kritisch zullen bekijken.

Hetzelfde geldt voor de uitgaven van de ondernemer in de eenmanszaak die zijn kosten van de winst wil aftrekken. Dat de fiscus kritisch is, heeft zijn reden. In het verleden zien we dat ondernemers renpaarden, een privévliegtuig, buitenlandse reizen en zelfs donaties aan de kerk ten laste van de winst wilden brengen!

Zelf rekening houden met privé. Onthoud dat als een bepaalde kostenpost volgens u zakelijk is, u dit ook zult moeten kunnen aantonen. Zo beweerde de ondernemer in bovengenoemde rechtzaak dat hij lid was van de golfclub vanwege klantenbinding. Dit bleek echter nergens uit.

Tip. Overigens is het helemaal niet verkeerd om zelf alvast met het privévoordeel rekening te houden. Breng dan niet alle kosten ten laste van de winst, maar een deel daarvan. Of vergoed uw personeel c.q. de DGA niet álle kosten, maar ook slechts een deel.

Wilt u kosten met deels een privékarakter belastingvrij vergoeden of ten laste van uw winst brengen? U moet uiteraard het zakelijke belang kunnen aantonen. Houd eventueel zelf al rekening met het privévoordeel door niet alles te vergoeden, dan wel af te trekken. Zo neemt u de fiscus de wind uit de zeilen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01