Vertrouwen op mededelingen van de verkoper?
De verkoper van een woning uit 1890 verklaart dat er in de woning geen asbest zit. Later blijkt er wél asbest in de woning aanwezig te zijn. De koper spreekt de verkoper aan; hij mocht immers vertrouwen op de mededelingen. Of niet?
Verontreiniging. De eigenaar van een woning kan met een grote kostenpost te maken krijgen als er in zijn woning of tuin gevaarlijke stoffen, zoals asbest, aanwezig zijn. Bij de aankoop van een woning kan de koper dit voorkomen door te (laten) onderzoeken of dergelijke materialen aanwezig zijn, bijvoorbeeld door een bouwkundige keuring. Een dergelijke keuring wordt niet altijd verricht.
Hoezo keuring? Misschien denkt u wel dat de koper een dergelijke keuring niet hoeft te laten verrichten, omdat de verkoper verplicht is om relevante informatie, zoals over de aanwezigheid van asbest, aan de koper mede te delen.
Eigen onderzoeksplicht. Uit een recente procedure (LJN: BJ3314) is weer eens gebleken dat de koper niet in alle gevallen zonder meer mag afgaan op de mededelingen van de verkoper. Wat was het geval?
Papier is geduldig
Koopakte. De koopakte vermeldt onder andere het volgende: De verkoper is niet bekend met aanwezigheid van asbest verwerkt in de tot het gekochte behorende bouwwerken.
Vragenlijst. De verkoper heeft een vragenlijst ingevuld die onder meer het volgende vermeldt:
Deze vragenlijst, die onderdeel uitmaakt van de tussen verkoper en koper te sluiten koopovereenkomst, dient als hulpmiddel bij de nakoming van de op verkoper rustende mededelingsverplichting. Verkoper is voor een onjuiste of onvolledige beantwoording slechts aansprakelijk als hij zich hiervan bewust was of redelijkerwijs bewust kon zijn. Beantwoording van deze vragenlijst door verkoper ontslaat koper niet van zijn onderzoeksplicht.
- Is er in het gekochte asbest verwerkt?
Door verkoper is ‘nee’ omcirkeld.
Verder is in het door koper en verkoper in te vullen document getiteld ‘Benodigde gegevens opmaken schriftelijke koopakte’ - onder meer - opgenomen:
- Is u bekend dat er (bodem)vervuiling, dan wel asbest, dan wel een ondergrondse tank, dan wel andere materialen die naar de huidige maatstaven gevaar opleveren voor de volksgezondheid, in het verkochte aanwezig zijn?
Door verkoper is ‘nee’ omcirkeld.
Verkoper aansprakelijk?
De koper van de woning denkt dat hij, gezien de mededelingen van de verkoper, de kosten die de aanwezigheid van het asbest zal meebrengen, kan verhalen op de verkoper.
Wat vindt de rechter?
De rechtbank denkt hier anders over. Alleen als de verkoper van de woning op de hoogte zou zijn geweest van de aanwezigheid van asbest en dit desondanks niet zou hebben gemeld, zou er sprake kunnen zijn van aansprakelijkheid.
De rechtbank hecht veel belang aan het feit dat in de vragenlijst staat dat deze vorm geeft aan de mededelingsplicht van de verkoper en dat deze vragenlijst de koper niet ontslaat van de eigen onderzoeksplicht.
Zeker bij de aankoop van een oud huis, zoals hier het geval was, moet een koper er volgens de rechtbank rekening mee houden dat niet alles meer voldoet aan de huidige eisen. Dit kan ook gelden voor de gebruikte materialen, zoals het in het verleden veel gebruikte asbest.