Verwijder af en toe het stof van uw testament
Heeft u ‘ooit eens een keer’ een testament gemaakt? Een abonnee vroeg zich af of die altijd geldig blijft en niet (automatisch) wordt aangepast aan nieuwe wetregels of aan nieuwe privé-omstandigheden? Weet u het antwoord?
Van niks komt niks, of toch wel? Heeft u vroeger eens een testament gemaakt? Let op. Weet dan dat een testament altijd geldig blijft en niet wordt aangepast aan nieuwe wet regels.
Tip. Vooral bij belangrijke gebeurtenissen in uw leven is het aan te raden om ook meteen even te bedenken of uw testament hier wel rekening mee houdt. Denk bij ‘belangrijke gebeurtenissen’, bijvoorbeeld aan samenwonen, trouwen, het krijgen van kinderen, scheiden, overlijden van uw partner, of het starten van een eigen horecabedrijf. Tip. En zelfs als er helemaal niets gebeurt in uw leven (!) is het aan te raden om pakweg iedere vijf jaar eens stil te staan bij uw testament. Allicht blijkt dan de wet te zijn gewijzigd, en is uw testament naar het nieuwe recht niet meer zo goed als het eerst was.
Moet ik dan naar een notaris?
U kunt een notaris vragen om (vrijblijvend) naar uw testament te kijken, bijvoorbeeld met het oog op de veranderingen in uw leven. Voldoet uw testament niet meer, dan ligt het voor de hand uw testament aan te passen door een nieuw testament te maken. Of de notaris stuurt u weer naar huis, gerustgesteld over uw nog prima werkende testament …
Als het niet meer voldoet? Het testament dat niet meer voldoet, verdwijnt niet vanzelf: het zal herroepen moeten worden (zoals zij dat heel chic noemen), in een testament, opgemaakt door de notaris en door u op zijn kantoor ondertekend. Met andere woorden: het verscheuren van uw afschrift van het testament, of een e-mailtje naar de notaris, volstaat niet. Het origineel ligt in de kluis van de notaris, en uw testament is geregistreerd in het Centraal Testamenten Register. Dit Centraal Testamenten Register maakt het mogelijk dat als uw nabestaanden, laten we zeggen, in Groningen naar een notaris gaan, deze binnen een dag uw testament uit 1979, opgesteld in Zeeland, heeft achterhaald.
Herroeping is dan uw ‘roeping’ …
Herroeping zorgt ervoor dat uw oude testament vervalt. Gevolg daarvan is dat uw nalatenschap nu volgens het wettelijke erfrecht zal worden geregeld, tenzij u ook nog andere regelingen treft in uw testament. In een enkel geval volstaat alleen herroepen, en zijn er naast herroeping geen aanvullende regelingen nodig.
Anti-schoonzoonbepaling
Een van de aanvullende regelingen willen we u niet onthouden: De ‘uitsluitingsclausule’, ook wel de ‘anti-schoonzoonbepaling’ genoemd (of zelfs: uitsluiting van de ‘koude kant’. Brrr …). Hiermee zorgt u ervoor dat de erfenis alleen aan uw zoon of dochter toekomt, en bij een echtscheiding van hem of haar, niet hoeft te worden gedeeld met de ex.
Tip. Door een uitsluitingsclausule in uw testament op te nemen, kunt u een uitzondering maken op de gemeenschap van goederen van uw kinderen.
Is alles naar wens? In een testament kan een regeling worden getroffen waarin de achterblijvende partner alles krijgt, of een deel. U kunt ook een regeling treffen die hetzelfde uitpakt als de wettelijke regeling voor gehuwden. Eigenlijk kunt u in een testament bijna alles bepalen wat u wenst. De notaris let er bij het opstellen van het testament wel op of alles juridisch mogelijk en verstandig is.