BELASTINGEN - BELASTINGCONTROLE - 27.11.2009

Het bankgeheim wankelt. U ook?

In rap tempo wordt het bankgeheim geslecht of verandert het in een bankgeheimpje. Steeds meer landen zijn bereid de identiteit van bankrekeninghouders aan Nederland prijs te geven. Wat te doen als u onheil ziet naderen?

In 2009 zijn er afspraken gemaakt met België, Luxemburg, Bermuda, Jersey, Zwitserland, de Kaaimaneilanden en Oostenrijk. De rij wordt nog langer.

Betrapt. En dan?

Aanslag, heffingsrente én boete. Als de Belastingdienst een zwartspaarder op het spoor komt, worden de niet-aangegeven inkomsten alsnog belast: over de jaren tot 2001 (maximaal 60%) in­kom­stenbelasting over de ontvangen rente. Over de jaren vanaf 2001: 1,2% belasting over het verzwegen spaarsaldo. De fiscus brengt ook heffingsrente in rekening. En daarnaast kan een boete opgelegd worden over de nagevorderde belasting; tot 1 juli 2009 was de boete maximaal 100% en vanaf 1 juli 2009 maximaal 300%.

Hoever gaat men terug? De navorderingstermijn voor verzwegen inkomsten is vijf jaar. Er geldt echter een veel langere termijn voor verzwegen buitenlandse inkomsten, namelijk: twaalf jaar! Er kunnen dus navorderingsaanslagen over twaalf jaren worden opgelegd. De Belastingdienst mag dat doen als er geen aanwijzingen waren over het bestaan van het buitenlandse spaartegoed.

Tot inkeer komen

Inkeerregeling. Een zwartspaarder die zijn zwarte buitenlandse spaarrekening ‘wit’ wil maken, kan gebruikmaken van de ‘inkeerregeling’. Dat doet hij door de in het verleden ingediende (onvolledige) aangiften alsnog te verbeteren. De inspecteur legt dan een navorderingsaanslag met heffingsrente op, maar zónder boete. Let op. De inkeerregeling geldt alleen voor de zwartspaarder die de Belastingdienst nog niet op het spoor is.

Inkeerregeling afgeschaft?

Tot voor kort hoopte de fiscus de zwartspaarder ‘over de brug te halen’ met de inkeerregeling. Maar nu de zwarte spaarpot in veel meer gevallen is op te sporen, vindt de overheid een royale inkeerregeling overdreven. Daarom is de inkeerregeling versoberd en wordt deze regeling zelfs afgeschaft. De versobering houdt in dat de zwartspaarder vanaf 1 januari 2010 nog maar twee jaar de tijd krijgt om zijn aangifte te corrigeren zónder boete. Als u pas daarna tot inkeer komt, kunt u een boete opgelegd krijgen van maximaal 15%.

Adviseur om raad vragen?

Meldplicht. Als u uw eigen adviseur in vertrouwen neemt, weet dan dat u hem in een lastige positie brengt. Hij is namelijk wettelijk verplicht om u aan te geven bij de overheid. Tip. Ga daarom naar een andere adviseur die ervaring heeft met de inkeerregeling. Vraag om een verkennend gesprek en een berekening. U kunt vervolgens een afweging maken of u wilt inkeren of niet.

Voorbeeld. Stel, u heeft eind 1997 € 50.000,- (wit) spaargeld op een zwarte bankrekening in België gezet. Over het saldo ontving u 4% rente die u elk jaar opnam. U overweegt van de inkeerregelinggebruik te maken. Als u nu inkeert en u krijgt eind december 2009 de navorderingsaanslagen opgelegd, betaalt u ongeveer € 9.000,- inkomstenbelasting plus € 2.400,- heffingsrente. Doet u niets en komt de fiscus u op het spoor, dan riskeert u daarnaast een forse boete. Raadpleeg bij grote bedragen altijd een fiscaal advocaat.

Op onze Download Zone vindt u een uitwerking van dit rekenvoorbeeld. Zie http://horeca.indicator.nl (HR 13.18.07).

Mensen met een zwarte spaarpot kunnen nog tot eind 2009 tot inkeer komen zónder boete te betalen. Wilt u eerst een verkennend gesprek, raadpleeg dan niet uw eigen adviseur, want die heeft een wettelijke meldplicht. Bij grote bedragen is een fiscaal advocaat de aangewezen persoon.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01