AUTO - MOTORRIJTUIGENBELASTING - 27.11.2009

Voorkom MRB-heffing op eigen terrein

Als u een auto tijdelijk niet gebruikt, kunt u het kenteken laten schorsen. U betaalt dan tijdelijk geen motorrijtuigenbelasting, maar mag dan ook niet met de auto op de openbare weg komen. Een nogal rekbaar begrip, zo bleek pas uit een uitspraak van de belastingrechter (LJN: BK0165).

Wat ‘openbare weg’? In de behandelde zaak had uw collega een auto met geschorst kenteken op het parkeerterrein van zijn huurflat gezet. Dit parkeerterrein was privé-eigendom van de huurbaas. Voor de vraag of het dan tot de openbare weg behoort, is dat echter niet van belang. Volgens de rechter gaat het er namelijk om of de weg feitelijk open staat voor het openbaar verkeer. Bij particulier terrein is dat nog maar de vraag. Als er geen borden of als er bijvoorbeeld een slagboom staat, kan in principe iedereen de weg gebruiken. Parkeert u er dan uw auto, dan moet u gewoon MRB betalen. Tip. Wilt u uw auto op eigen terrein stallen en geen MRB betalen, voorkom dan dat ook anderen uw terrein gebruiken. Plaats borden of sluit het terrein af met een hek of slagboom.

Als u tijdelijk geen MRB wilt betalen, moet u ervoor zorgen dat uw auto niet op de openbare weg staat. Daarbij is doorslaggevend of de betreffende weg gebruikt kan worden door derden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01