BEDRIJFSKREDIET - 13.11.2009

Hoe vraagt u uw bank uw investering te financieren?

Het is lastig om momenteel een financiering bij de bank te krijgen, maar feit blijft dat die er wél geld aan verdient. Aantrekkelijke aanvragen zal men dus honoreren. Hoe stelt u uw kredietaanvraag zo aantrekkelijk mogelijk samen?

De relatie met uw bank

Bewaak uw imago. Een goede relatie met uw bank vergroot uw kansen. Stuur daarom uw jaarstukken tijdig in en informeer de bank actief (ongevraagd) over uw beleid en uw bedrijfsresultaten. Goede bedrijfsresultaten (bijv. stijgende omzetten) geven de bank natuurlijk ook vertrouwen.

Kredietaanvraag goed voorbereiden

Wat kunt u zélf? Onderzoek eerst of u intern misschien nog ruimte heeft om te financieren (zoals verhogen aandelenkapitaal, minder privé-onttrekkingen, activa verkopen en op bedrijfskosten besparen). Daarna berekent u uw solvabiliteit (de verhouding tussen uw eigen vermogen en uw balanstotaal). Als deze lager is dan 30%, maakt uw aanvraag weinig kans.

Zo onderbouwt u uw aanvraag

Wat gaat u doen? Uw kredietaanvraag heeft méér kans van slagen als u duidelijke informatie over doel en rendement presenteert. Laat zien waarin geïnvesteerd gaat worden en onderbouw het gevraagde bedrag met bijvoorbeeld een offerte.

Houd ook rekening met een stijging van het werkkapitaal (voorraden en debiteuren). Laat de operationele kosten (extra personeel, onkosten) duidelijk zien en onderbouw de verwachte extra omzet. Uit deze kosten-batenanalyse moet blijken dat u de rentekosten en de terugbetaling van de lening kunt voldoen.

Bovendien komt u sterk over als u zekerheden (zoals vorderingen op debiteuren en voorraden als gevolg van de investering) kunt bieden en als u een deel zelf kunt financieren.

Oefen het gesprek

Beschouw uw kredietaanvraag niet als een vrijblijvend gesprek, maar oefen het gesprek. Benadruk en bewijs de sterke punten van uw bedrijf, goede resultaten in het verleden en het goede toekomstperspectief. Geef op voorhand antwoord op lastige vragen als:

Waarom financiert u het niet uit eigen middelen? Welke zekerheden tot terugbetaling biedt u ons? Waarom is uw investering aantrekkelijk voor uw klanten? Hoeveel en tegen welke prijs gaat u verkopen? Waarom huurt of leaset u niet i.p.v. te investeren? Wat gaat u doen als wij uw aanvraag afwijzen? Kunt u de investering wel ‘op de rails’ krijgen?

Wees flexibel

Een bankfinanciering kan in diverse vormen gegeven worden: als lening, als verhoging rekening-courantkrediet en als leasing. Vraag een onderbouwd voorstel van de bank. Tip. Als u een afwijzing voelt aankomen, kunt u vragen welke aanpassingen in condities (meer zekerheden, meer eigen vermogen, renteopslag) nodig zijn voor goedkeuring.

Verliesfinanciering nodig?

De situatie ligt heel anders als u uw bank om verliesfinanciering vraagt. Het gaat dan niet om een investering (die opbrengsten geneert), maar om het opvangen van slechte resultaten. Dit stuit op grote weerstand en heeft, zoals veel ondernemers nu ondervinden, weinig kans van slagen. Meer vreemd vermogen vergroot namelijk de problemen. Tip. Als u tóch verliesfinanciering nodig heeft, geef dan aan hoe u de resultaten gaat verbeteren en onderbouw goed dat de dip slechts tijdelijk is.

Beschouw een gesprek over een kredietaanvraag niet als vrijblijvend. Bereid het goed voor en onderbouw uw plannen. Leg de nadruk op de sterke kanten van zowel uw bedrijf als de investering.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01