BTW - AFTREK EN HERZIENING - 30.09.2010

Lease mét btw, please …

Stel, u wilt een leasecontract afsluiten voor een nieuw bedrijfsmiddel. Daarbij heeft u de keuze uit financiële lease en operationele lease. Zijn de leasetermijnen dan inclusief of exclusief btw? Wel goed om te weten natuurlijk!

Onduidelijkheid. Bij leaseovereenkomsten is het niet altijd duidelijk of er sprake is van een levering of van een dienst. Let op. In 2007 heeft het Ministerie van Financiën al de zogenoemde ‘btw-leaseregeling’ gepubliceerd. De regeling maakt een onderscheid tussen een levering en een dienst bij leaseovereenkomsten. Wat moet u weten?

Wanneer is er sprake van een levering?

De wet zegt dat er sprake is van een levering als:

• de macht om als eigenaar over het goed te beschikken wordt overgedragen;

• de overdracht van het object plaatsvindt met een huurkoopovereenkomst (huurkoop).

De macht om als eigenaar over een goed te beschikken is overgedragen als uit de voorwaarden van het leasecontract blijkt dat u het economisch belang van het goed heeft en u de bevoegdheid heeft om het goed op elk door u gewenst moment aan een derde over te dragen. In de praktijk wordt deze vorm vaak aangeduid als ‘financiële lease’.

En van een dienst? Als er fiscaal geen sprake is van een levering, is er sprake van een dienst. In de praktijk gaat het dan over ‘operationele lease’.

Wie betaalt btw en waarover?

Voor overeenkomsten die als een levering worden beschouwd, moet de leasemaatschappij aan het begin van de leaseperiode (‘up front’) btw in rekening brengen over de verkooptransactie van het object; u betaalt de btw dan direct over de aankoopprijs van het object. Er zijn daarbij de onderstaande twee mogelijkheden.

1. U betaalt de btw rechtstreeks aan de leverancier en verkrijgt de eigendom van het object. Vervolgens geldt het object als zekerheid voor de leaseovereenkomst.

2. De leasemaatschappij koopt het object van de leverancier en betaalt de btw aan de leverancier. U betaalt vervolgens de btw aan de leasemaatschappij tegelijk met de eerste leasetermijn.

Let op. Bij een financiële lease is er sprake van een levering en kan er dus nooit btw worden geheven over de leasetermijnen.

Een operationele lease is daarentegen een huurovereenkomst en wordt voor de omzetbelasting gezien als een dienst. U betaalt dan dus btw over de aan u geleverde dienst. Hiervoor moet de lessor bij elke leasetermijn btw in rekening brengen.

Met koopoptie? Als u aan het einde van de looptijd van de leaseovereenkomst een koopoptie heeft om het object over te nemen, vindt op dat moment levering plaats. De koopoptie vormt de vergoeding voor de levering van het object aan de lessee.

Als u van de koopoptie gebruikmaakt, moet u over die koopoptie dus btw betalen.

Wat moet u kiezen?

U betaalt altijd de btw, alleen het moment waarop en het bedrag waarover kunnen verschillen. Bij een financiële lease kan de btw vrijwel nooit worden meegefinancierd en moet u de btw voorschieten, tot aan de volgende btw-aangifte.

Tip. Als u die middelen niet heeft, kunt u beter kiezen voor operationele lease. U betaalt de btw dan per leasetermijn en u kunt deze periodiek terugvorderen. Uw keuze wordt zo dus bepaald door uw eigen financiële mogelijkheden.

Bij uw keuze voor financiële of operationele lease speelt ook de btw een rol. Bij financiële lease kan de btw vrijwel nooit meegefinancierd worden. Heeft u de middelen niet om de btw voor te schieten, kies dan voor operationele lease.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01