LOONHEFFING - 30.09.2010

Goedkoper golfen op de zaak?

Rondom de kosten van lidmaatschap bij een golfclub is altijd veel te doen. Is dit wel ‘zakelijk’ of bekostigt de BV met hulp van de Belastingdienst de hobby van haar directeur? Onlangs bracht de rechter weer een balletje aan het rollen.

Lidmaatschap belast als loon?

Afgelopen jaar zijn er diverse uitspraken gedaan waarin is beslist dat lidmaatschap van een golfclub, loon voor de werknemer is. De Rechtbank in Den Haag (LJN: BJ7931) was van mening dat het lidmaatschap van een golfclub en de greenfees belastbaar loon vormden. Het feit dat de werknemer kon aantonen dat door de golfpartijtjes meer omzet was behaald, deed hier niet aan af. Er bleek namelijk nergens uit dat er sprake was van een soort bedrijfsbeleid om met golfen meer omzet te behalen. Let op. Onder meer door deze uitspraak moet u vergoedingen of verstrekkingen van lidmaatschappen en greenfees van golfclubs in principe als loon in aanmerking nemen.

Bedrijfsbeleid. Als u echter kunt aantonen dat het lidmaatschap bedrijfsbeleid is met het oog op het behalen van omzet, uw werknemers verplicht zijn lid te worden van de golfclub én ook daadwerkelijk (moeten) spelen met klanten, is het lidmaatschap in zoverre geen loon. Tip. U kunt dit bewijzen door in uw arbeidsvoorwaarden op te nemen dat de werknemer verplicht is een x aantal keren per jaar te golfen in het bedrijfsbelang. Ook is het belangrijk dat goed wordt genoteerd met welke klanten/mogelijke klanten uw werknemer een balletje heeft geslagen.

Onder de werkkostenregeling. Na invoer van de werkkostenregeling zullen het lidmaatschap van de golfclub en de greenfees belast zijn tegen 80% eindheffing, tenzij u voor deze vergoeding of verstrekking nog gebruik kunt maken van de vrije ruimte van 1,4% van de loonsom.

Andere rechter van een andere slag?

In een recente uitspraak van Hof Arnhem speelde het volgende. Het ging daarbij om een directeur, enig werknemer en enig aandeelhouder van een management-BV. De management-BV sloot zich aan bij een country- en golfclub en betaalde de kosten en de directeur kreeg samen met zijn echtgenote het recht om te golfen.

Standpunt inspecteur

De inspecteur stelde zich op het standpunt dat het voordeel van het lidmaatschap als loon in aanmerking had moeten worden genomen.

Standpunt rechter

De rechter gaf echter de directeur gelijk. Omdat hij de enige werknemer en de enige aandeelhouder was van de BV waar hij in dienst was, bestond er een hele andere relatie tussen de directeur en de management-BV dan normaal het geval is tussen werkgever en werknemer. De golfkosten vormden dus geen loon, maar mogelijk wel een voordeel dat de directeur als aandeelhouder had ontvangen. Het voordeel was dus belast tegen 25% (box 2) in plaats van het gewone belastingtarief.

Commentaar

Op basis van deze uitspraak kan het lidmaatschap van een golfclub fiscaal goedkoper worden, in ieder geval zolang u de werkkostenregeling nog niet toepast. Het is daarbij wel slim om vast te leggen dat het bedrijf een zakelijke reden heeft voor het lidmaatschap. Let op. Dit gaat alleen op voor een directeur-grootaandeelhouder/enig werknemer.

U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl (BT 15.15.07).

Bron

Hof Arnhem, 20 juli 2010, nr. 09/00159

Leg de zakelijke reden om het lidmaatschap voor uw werknemers aan te gaan schriftelijk vast. Verplicht uw werknemers ook om mee te doen aan golfactiviteiten en houd bij met welke zakelijke relaties er gegolfd wordt. Dit geldt ook voor de directeur-grootaandeelhouder.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01