PROCEDURE - 30.09.2010

Proceskostenvergoeding: wat nu?

Nadeel van een bezwaarprocedure en/of een procedure bij de rechter is dat deze kosten met zich meebrengt. Wat heeft de rechter nu beslist over proceskostenvergoeding in uw voordeel?

Een vrouw had uitstel gekregen voor het indienen van haar aangifte inkomstenbelasting 2006.

Standpunt inspecteur

Desondanks legde de inspecteur een ambtshalve vastgestelde aanslag met verzuimboete op. Na bezwaar verminderde de inspecteur de ambtshalve aanslag conform de inmiddels ingediende aangifte en vernietigde de boete. Vervolgens kende hij een kostenvergoeding toe van € 161,-.

Standpunt rechter

Doordat de inspecteur al vóór het verstrijken van de aangiftetermijn een ambtshalve aanslag had opgelegd, had hij de kans aanvaard dat hij de aanslag niet op het juiste bedrag had vastgesteld. Hij beschikte immers nog niet over alle gegevens voor de vaststelling van de aanslag. Dit kan gelijk worden gesteld met een besluit waarbij al duidelijk is dat dit geen stand zal houden, aldus de Rechtbank. Ook het vanwege een fout opleggen van een boete, leverde al een hogere vergoeding op. De Rechtbank stelde de proceskostenvergoeding naar redelijke schatting vast op € 300,- voor de bezwaarfase en op € 500,- voor de beroepsfase.

Commentaar

Soms kunt u over een bepaald onderwerp met de Belastingdienst van mening verschillen. U kunt dan in eerste instantie tegen de genomen beslissing in bezwaar gaan. Een (andere) inspecteur beslist dan over het door u ingediende bezwaarschrift. Heeft dit niet het door u gewenst effect, dan kunt u in beroep gaan bij de rechter.

Proceskostenvergoeding. In de regel moet de verliezende partij ter compensatie van de gemaakte kosten een bedrag aan de winnende partij betalen. Dit geldt ook voor de Belastingdienst. Krijgt u in een bezwaar- of een beroepsprocedure geheel of gedeeltelijk gelijk, dan maakt u aanspraak op een proceskostenvergoeding. In de meeste gevallen is deze vergoeding gerelateerd aan een zogenaamd ‘puntensysteem’.

Zo kan het indienen van een bezwaarschrift, een beroepschrift en het verschijnen op de zitting elk afzonderlijk 1 punt opleveren. Afhankelijk van de zwaarte en eenvoud van het geschil, kan echter een reductiefactor gelden tot 0,50 of 0,25 punt. Vervolgens staat 1 behaald punt in de bezwaarfase voor € 218,- en een volledig punt in de beroeps- en hoger beroepsfase voor € 437,-.

Kostendekkend? Op het eerste gezicht lijken bovenstaande bedragen wellicht nog aardig. In de praktijk zal de vergoeding echter de kosten niet altijd dekken. Overigens komt u alleen voor een proceskostenvergoeding in aanmerking als u zich deskundig laat bijstaan.

Hogere proceskostenvergoeding? In bepaalde gevallen kan van de genormeerde proceskostenvergoeding worden afgeweken en een hogere vergoeding worden toegekend. Hiervan is sprake als een bestuursorgaan (waaronder een belastinginspecteur) een besluit neemt of handhaaft, terwijl duidelijk is dat dit besluit geen stand zal houden. Bijv. als u van de inspecteur een verzuimboete krijgt terwijl hij uitstel heeft gegeven. Vraag dan dus aan de rechter om deze hogere vergoeding.

U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl(BT 15.15.06).

Bron

Rechtbank Arnhem, 3 augustus 2010, nr. 09/374

Krijgt u van de rechter (deels) gelijk, dan heeft u recht op een proceskostenvergoeding. Deze kan soms hoger zijn dan de forfaitaire proceskostenvergoeding. Dit speelt als de fiscus overduidelijk in de fout is gegaan. Bijv. een verzuimboete terwijl uitstel is gegeven.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01