BTW - 22.09.2010

Verlaagde btw bij woningonderhoud

In de aanloop naar Prinsjesdag is aangekondigd dat het btw-tarief voor onderhoud van woningen tijdelijk wordt verlaagd. Hoe kunt u dit benutten?

Voor welke werkzaamheden? Het verlaagde btw-tarief van 6% (i.p.v. 19%!) gaat gelden voor renovatie- en herstelwerkzaamheden die in en aan een woning worden verricht. Denk aan onderhoud, verbouwing, vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen van delen van de woning.

Alleen voor bestaande woningen. De regeling geldt helaas niet voor bedrijfsgebouwen en ook niet voor nieuwe woningen. De woning moet minimaal twee jaar in gebruik zijn. Ook bij werken aan garages, serres, aan- en uitbouwen van die woningen mag de regeling worden toegepast. Voorwaarde is dat een en ander op het perceel van de woning ligt.

Verlaagde btw alleen over de loonkosten! De lagere btw geldt alleen voor de looncomponent. In de publiciteit over deze maatregel krijgt dat helaas te weinig aandacht. Dat betekent dus dat u die looncomponent op de factuur afzonderlijk moet vermelden. Over de looncomponent wordt 6% btw berekend. Over het restant (bijvoorbeeld de gebruikte materialen) wordt 19% btw berekend.

Stel afronding uit tot in oktober. De tijdelijke maatregel geldt voor werkzaamheden die afgerond worden op of na 1 oktober 2010 en vóór 1 juli 2011. Tip. Wordt er momenteel aan een woning gewerkt, dan is het dus verstandig om de werkzaamheden zodanig te plannen dat die pas in oktober worden afgerond. Dat scheelt uw klant 13% btw over de loonkosten! Zo maakt u uw klant op kosten van de fiscus extra blij!

Nieuwe offerte vragen? Heeft u als aannemer al een afspraak gemaakt over een verbouwing, dan blijft de prijs exclusief btw gewoon dezelfde. Uiteraard moet u als aannemer de prijs inclusief btw wél aanpassen, door over de looncomponent 6% btw in plaats van 19% btw te berekenen. Het is de bedoeling van het kabinet dat uw klant het be­­lastingvoordeel incasseert. De bouwsector moet op deze manier meer op­­drachten verkrijgen.

Schilder en stukadoor. Ook voor schilder- en stukadoorswerk aan bestaande woningen geldt het lage btw-tarief. Deze regeling was er al en die is niet veranderd.

Bekijk bij onderhoud of verbouwing aan een woning, of de afronding tot oktober kan worden uitgesteld. Over de loonkosten betaalt uw klant dan 6% btw (i.p.v. 19%).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01