Aangescherpte spelregels bij schuldigerkenning
Schenken onder schuldigerkenning
Als u tijdens uw leven een behoorlijk vermogen heeft vergaard dat u niet meer nodig denkt te hebben, dan kunt u overwegen om geld aan uw kinderen te schenken. Schenken kan op verschillende manieren. Één daarvan is: u schenkt een bedrag en leent het daarna weer terug en legt vast dat de kinderen pas ná uw overlijden de beschikking krijgen over het vermogen.
Veel regels
De Belastingdienst moet ervan overtuigd zijn dat u verarmt. Daarvoor is nodig dat u zich aan veel regels houdt. Lange tijd waren die regels wat vaag, maar inmiddels is dat niet meer zo.
Notariële akte. U moetnaar de notaris om de schuldigerkenning in een akte vast te laten.
Tip. Wilt u meerdere jaren achtereen een bedrag schuldigerkennen, dan kunt u dat in één akte laten vastleggen. Let op. Heeft u de schuldigerkenning onderhands vastgelegd, ga dan naar de notaris om de akte notarieel te laten bekrachtigen.
Zakelijke rente. U moet over het schuldigerkende bedrag jaarlijks rente betalen. Op 1 januari 2010 is de Successiewet herzien en de zakelijke rente is toen vastgesteld op 6%.
De sanctie. Houdt u zich niet aan de regels, dan zet de Belastingdienst een streep door de schenkingen en wordt er geen erfbelasting bespaard.
Bestaande schuldigerkenningen
Recent Besluit. Omdat de regels op 1 januari 2010 zijn aangescherpt, heeft het Ministerie van Financiën in een Besluit voor bestaande schuldigerkenningen met een vlek(je), aangegeven hoe dat vlekje verwijderd kan worden (nr. DGB2010/6643M). Soms is daar overigens een krachtige vlekkenverwijderaar voor nodig!
Rentepercentage. Hof Amsterdam gaf eerder aan dat een rente die een kwart (25%) lager is dan de rente op staatsleningen, als een zakelijke rente geldt. Het gaat dan om het rentepercentage op het tijdstip van schuldigerkenning. Heeft u uw rentepercentage hierop gebaseerd of op een andere grondslag waarvan u destijds in redelijkheid mocht aannemen dat die rente redelijk was, dan wordt u niet bestraft.
Tip. Informatie over staatsleningen vindt u op: http://www.dsta.nl (bij ‘actueel’ en ‘statistieken’).
Rentebetaling overgeslagen. Is er een jaar geweest dat u geen rente heeft betaald, dan wordt u bestraft tenzij u vóór de datum van uw overlijden de niet-betaalde rentetermijnen heeft betaald plus over de te laat betaalde rente een samengestelde rentevergoeding. Laat uw accountant het exacte bedrag berekenen.
Laatste rentetermijn. De Belastingdienst is onverbiddelijk. Overlijdt u, dan moet de rente tot aan de sterfdatum alsnog worden betaald. Dat mag ná uw overlijden, maar het moet wel gebeuren. Zo niet, dan voltrekt zich het vonnis! De laatste rentetermijn mag maximaal een jaar zijn.
Even een vlekje wegwerken? Denkt u dat uw kinderen wel een potje kunnen breken bij de notaris voor het wegwerken van de vlekjes, dan heeft u het mis. Als de notaris of de belastingadviseur de aangifte successierecht invult, zal hij dat volgens de regels van de wet doen, omdat hij anders zélf een boete riskeert.