RE-INTEGRATIE - 07.04.2011

Handen uit de mouwen!

Van de ‘poortwachter’ moet u uw zieke werknemer zo veel mogelijk ‘passend werk’ bieden. Maar wat is dat nu precies en hoe weet u welke werkzaamheden ‘passend’ zijn? Wat zijn de mogelijkheden en de onmogelijkheden?

Wat kun je? Als u wilt weten welke werkzaamheden passend zijn voor uw medewerker, moet u weten wat zijn belastbaarheid is.

De do’s & don’ts. Stel uw medewerker geen vragen als: “Wat mankeer je precies?” of: “Welke diagnose heeft de dokter gesteld?” Hij hoeft daar geen antwoord op te geven. Vraag uw medewerker wél wat hij kan (rekening houdend met zijn beperkingen). Daarop moet hij wél antwoord geven.

Bedrijfsarts. Vraag de bedrijfsarts de belastbaarheid vast te stellen als uw medewerker niet duidelijk kan zeggen wat hij kan doen óf als u twijfelt. Het maakt immers nogal een verschil of het gaat om een gebroken pols of om een hernia.

Arbeidstherapeutisch werken

Wennen aan werken. Als niet duidelijk is welke werkzaamheden passend zijn, komt arbeidstherapeutisch werk aan de orde. En ook bij terugkeer na een lange periode van ziekte kan arbeidstherapeutsich werken een goede keuze zijn. Zo kan de medewerker weer wennen aan het werk.

Kenmerken. Arbeidstherapeutisch werken is per definitie tijdelijk: de richtlijn is max. vier weken. Tijdens deze periode blijft de medewerker volledig ziek. Hij kan in deze periode zelf aangeven dat het niet gaat en/of dat hij weer naar huis gaat.

Einde. Tijdens de periode van arbeidstherapeutisch werken moet duidelijk worden wat de belastbaarheid van uw medewerker is. Zodra dat duidelijk is kunt u hem passend werk (passend bij zijn beperkingen) bieden. Arbeidstherapeutisch werken moet altijd onderdeel zijn van een een groter geheel: het re-integratietraject.

Wat is ‘passend werk’?

Klaar als een klontje. ‘Passend werk’ is werk dat een medewerker ondanks ziekte of beperking kan doen. Rekening houdend met zijn arbeidsverleden, zijn opleidingsniveau en zijn salaris. Vaak is snel duidelijk wat passend werk is; denk aan de medewerker die een pols heeft gebroken of een operatie aan zijn knie heeft ondergaan. In dat geval is snel duidelijk wat de beperkingen zijn en hoe u daar rekening mee moet houden.

Moeilijke gevallen. Maar soms is dat lastiger, denk bijvoorbeeld aan een medewerker die moet terugkeren na een burn-out of de medewerker die herstelt van een hartinfarct. In dat geval is het moeilijk te weten wat passend werk is. Wat dan?

Medisch. Om te beginnen moet uw bedrijfsarts vaststellen wat de beperkingen van uw medewerker zijn. Hij doet dit aan de hand van een Functio­­nele Mogelijkhedenlijst: waarop aangegeven wordt wat de medewerker fysiek aankan.

Arbeidsdeskundig. Zodra duidelijk is wat de beperkingen zijn, weet u vaak wel welke werkzaamheden uw werknemer kan verrichten.

Tip. Uw be­­drijfs­­arts kan u daarin ook adviseren. Maar soms is dat niet zo één, twee, drie vast te stellen. In die gevallen zal een arbeidsdeskundige moeten bekijken welk passend werk in uw bedrijf voorhanden is.

Loon naar werken. Passend werken is werken op loonwaarde. Uw medewerker is ‘beter’ voor de waarde van de passende arbeid en ziek voor de rest. Vaak wordt dit uitgedrukt in een percentage.

Uitgangspunt moet echter altijd zijn dat de medewerker uiteindelijk terugkeert in de eigen functie.

Bespreek met de zieke medewerker wat hij nog wél kan en biedt hem passend werk. Weet hij niet (zeker) wat hij allemaal kan en mag, laat dan de bedrijfsarts bepalen wat hij wel en niet kan. Zo weet u naar wat voor soort werk u moet zoeken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01