KAART- EN MENUPRIJZEN - BTW - 05.12.2011

Btw-voordeel bij horeca-arrangement?

Stel, u biedt arrangementen aan, zoals een menu met een wijnarrangement voor één prijs. Voor de btw heeft u dan te maken met 6% en 19%. Hoe gaat u daar­­mee om? Kunt u daar nog uw voordeel mee doen?

Wat is een ‘arrangement’? In een arrangement wordt één pakket tegen één prijs aangeboden. De vraag rijst dan welk btw-tarief daarop van toepassing is. Hoe zit dat precies?

Eerst een fiscaal aperitief

Hoofdactiviteit bepalen. Als een pakket tegen één prijs wordt aangeboden, moet de hoofdactiviteit bepaald worden en het daarbij behorende ta­­rief is dan van toepassing. Bij een combinatie van le­­veringen komt de vraag op of er sprake is van één levering of van twee of meer te onderscheiden le­­veringen die afzonderlijk moeten worden beoordeeld. Deze vraag doet zich met name voor bij de be­­paling van het van toepassing zijnde btw-tarief.

Één prijs, méér btw-tarieven, wat nu?

Wijn-/spijsarrangement. Stel, u biedt een menu aan voor € 100,- inclusief de wijnen. Hoe dan verder? De eerste vraag is of het wijnarrangement apart of optioneel aangeboden wordt. Zo ja, dan is het menu belast met 6% en het wijnarrangement met 19% btw. De losse prijzen zijn gelijk aan de arrangementsprijs. Wordt het menu aangeboden inclusief 2 glazen wijn, dan moet u alleen over de wijn 19% btw afdragen.

‘Slaap-/gaaparrangement’. Overnachting met een wijnproeverijtje. Hoe dan verder?

Ook hier moet een splitsing plaatsvinden. De overnachting is belast met 6% btw.

De wijnproeverij is belast met 19% btw. Op de rekening aan uw gast hoeft dit niet aangegeven te worden. Voor uw afdracht van btw (omzetbelasting) is dit wél van belang.

Rechter aan een ‘Happy Meal’ …

Happy met speeltje. Als laatste voorbeeld even een zaak die bij de rechter kwam. Bij de verkoop van zogenoemde ‘Happy Meals’ (hamburger, frites en frisdrank of milkshake, verpakt in een kartonnen doosje) wordt er een speeltje toegevoegd. De rechter heeft nu beslist dat de verstrekking van een speeltje niet ondergeschikt is aan de verstrekking van spijzen en dranken en dat het daar dus niet in opgaat. Verder overwoog de rechter dat de eet- en drinkwaren ook los worden verkocht en dat de aan de speeltjes toe te rekenen vergoeding niet onbeduidend is.

Niet één geheel. Naar maatschappelijke opvatting is er volgens de rechter geen sprake van één goed omdat de goederen hun zelfstandigheid hebben behouden. Daartegenover hebben de doosjes het karakter van verpakkingsmiddel behouden en hebben die ten opzichte van de eet- en drinkwaren wel hun zelfstandigheid verloren. Voor de verstrekking van de doosjes geldt, evenals voor de eet- en drinkwaren, daarom het 6%-tarief.

Zo handelt u administratief correct

Irish coffee als voorbeeld. Een kop koffie met slagroom kost bij u, stel, € 3,-. Een glas Ierse whisky kost bij u € 5,-. Samengestelde prijs voor een Irish coffee zou dan € 8,- moeten bedragen. Dan mag u over de koffie 6% btw afdragen en over de whisky 19%.

Gevolg. Is uw whiskyprijs echter € 7,- en uw Irish coffee nog steeds € 8,-, dan draagt u over de gehele drank 19% btw af. Dat kost u dan € 0,31 meer aan af te dragen btw.

Maak voor de samengestelde prijs een optelsom van de prijzen van de losse onderdelen. Dan mag u over het deel waarop 6% btw zit, ook 6% btw afdragen. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat u over een Irish coffee in zijn geheel 19% btw verschuldigd bent. Dat scheelt een behoorlijke slok op een borrel.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01