PERSONEEL - 05.12.2011

Stoppen voordat er begonnen is …

Stel, u maakt een arbeidscontract op voor bepaalde tijd mét een proeftijd. Na ondertekening krijgt u spijt. Mag u die proeftijd nu gebruiken om de beoogde samenwerking te stoppen als uw werknemer nog niet heeft gewerkt?

Proeftijd. Tijdens de proeftijd kunnen zowel de werknemer als de werkgever bekijken of hun samenwerking vruchtbaar is. Wat nu als er nog geen sprake is van samenwerking en u zich als werkgever toch al wilt beroepen op de proeftijd? U heeft bijvoorbeeld spijt van uw beslissing. Wat vond de rechter hiervan?

Hoe oordeelde de rechter?

Bij het ‘oude’ blijven. Werknemer en werkgever waren in deze zaak op 12 februari 2008 een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aangegaan. Deze arbeidsovereenkomst zou op 1 april 2008 ingaan. In de arbeidsovereenkomst was een proeftijd van twee maanden opgenomen. De werknemer besloot dat hij toch voor zijn huidige werkgever wilde blijven werken en meldde op 7 maart 2008 dat hij afzag van de arbeidsovereenkomst. De (nieuwe) werkgever was van mening dat de arbeidsovereenkomst onrechtmatig was opgezegd en vorderde bij de kantonrechter een schadevergoeding.

Kantonrechter. De kantonrechter oordeelde dat de werknemer zich niet op het proeftijdbeding kon beroepen, omdat de arbeidsovereenkomst feitelijk nog niet was aangegaan. De werkgever werd dan ook in het gelijk gesteld.

Hoger beroep. Het Gerechtshof (LJN: BO4338) stelde in tegenstelling tot de kantonrechter de werknemer in het gelijk. Het Hof stelde vast dat in artikel 7:676 lid 1 Burgerlijk Wetboek het volgende is opgenomen: “Indien een proeftijd is bedongen, is ieder der partijen, zolang die tijd niet is verstreken, bevoegd de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen.”

Geldig. Het Hof trekt uit de woorden “zolang die tijd niet is verstreken” de conclusie dat de opzeggingsbevoegdheid ook geldig is ten aanzien van nog niet ingegane arbeidsovereenkomsten.

Wat betekent dat voor u? Deze uitspraak houdt in dat zowel u als uw werknemer vóór aanvang van de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang kan opzeggen.

Let op. Wel is het van belang dat de redenen voor voortijdige opzegging uzelf/uw bedrijf betreffen (bijvoorbeeld het vervallen van de functie) en niet de kwaliteiten van uw werknemer.

Ik wil een schadevergoeding …

Uw risico. Het opzeggen van de arbeidsovereenkomst vóór aanvang van dienstverband is niet zonder risico. Indien de proeftijd wordt misbruikt, kan dit ‘schadeplichtigheid’ opleveren, zoals juristen dat noemen. U moet hierbij denken aan bijvoorbeeld een voortijdige beëindiging wegens ziekte of op grond van discriminatie.

Schadevergoeding. Ook kunt u aangesproken worden op goed werkgeverschap omdat u bijvoorbeeld onfatsoenlijk zou hebben gehandeld. Uit de rechtspraak blijkt dat werkgevers eerder worden veroordeeld tot een schadevergoeding aan werknemers dan andersom.

Zijn risico. Als u schade wilt verhalen op de werknemer, dan dient u die schade aannemelijk te maken en aan te tonen dat de schade specifiek door de opzeggende werknemer is veroorzaakt.

Schade? Vergoedingen van de kosten voor de advertentie, de headhunter en de psychologische test zijn eerder al eens toegewezen door rechters.

De rechter geeft aan dat u vóór de start van het werk reeds het arbeidscontract kunt beëindigen. Zorg er wel voor dat de reden uzelf/uw bedrijf betreft (bijvoorbeeld het vervallen van de functie) en niet de kwaliteiten van uw werknemer.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01