BTW - 13.01.2014

Aanvullende aangifte btw doen!

Bij het opstellen van de jaarstukken blijkt vaak een verschil tussen de daadwerkelijk verschuldigde btw en de afgedragen btw. De fiscus controleert hier extra op.

Suppletieaangifte verplicht. Het komt vaak voor dat bij het opstellen van de jaarstukken blijkt dat er een verschil is tussen de daadwerkelijk verschuldigde btw en de op de aangiften betaalde btw-bedragen. Er moet dan een suppletieaangifte worden ingediend. U moet hiervoor een apart formulier gebruiken. Niet-naleving kan leiden tot een forse boete.

Tip. Kleine correcties, per saldo niet meer dan € 1.000,-, kunnen gewoon in de volgende btw-aangifte meegenomen worden.

Schuld op de balans. Zeker in tijden waarin het financieel tegenzit, kan de verleiding ontstaan om de verschuldigde btw niet af te dragen. Er wordt dan ook geen suppletieaangifte gedaan. Vaak wordt volstaan met het opnemen van deze schuld op de balans per 31 december.

Let op. In dat geval is er al snel sprake van opzet. Wellicht dat de financiële situatie wel aanleiding geeft om een boete te matigen.

Actie fiscus. De Belastingdienst is bezig met een actie waarbij de btw-schuld op de balans vergeleken wordt met de ingediende btw-aangiften. Als daarin een verschil is, zal de Belastingdienst contact opnemen om te beoordelen of er sprake is van ten onrechte niet-afgedragen btw.

Naheffing met boete. Als vervolgens blijkt dat er ten onrechte geen suppletie is ingediend, zal de niet-afgedragen btw worden nageheven. Daarbij kan dan ook een vergrijpboete worden opgelegd. Als er sprake is van grove schuld bedraagt de boete 25% en bij opzet normaliter 50%. Maar onder omstandigheden kan de boete zelfs 100% bedragen.

Tip. Deze boetes kunnen verlaagd worden als er sprake is van boetematigende omstandigheden, bijvoorbeeld uw financiële situatie.

Vrijwillige verbetering. Is er bij u sprake van niet-aangegeven btw, geef die dan alsnog zo snel mogelijk aan. Als de fiscus nog geen contact met u heeft opgenomen, kunt u door vrijwillig een suppletieaangifte in te dienen, boetes voorkomen (van min. 25% plus rente). Dat loont dus!

Van: http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download kunt u het formulier: ‘Suppletie omzetbelasting’ downloaden (TE 04.05.01).

Geef niet-aangegeven btw alsnog aan. U moet hiervoor het formulier van de Belastingdienst gebruiken. U bespaart dan al snel minimaal 25% boete én rente.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01