ARBEIDSTIJDEN - 31.01.2014

Op zondag open

U kunt er niet meer onderuit: uw bedrijf moet écht op zondag open. Kunt u uw medewerkers verplichten om op zondag te komen werken? Hoe zit dat?

Uitgangspunt. De hoofdregel is dat de zondag geen werkdag is. Gelukkkig zijn er wel uitzonderingen op deze hoofdregel. Werken op zondag mág altijd, maar medewerkers moeten op zondag werken als:

  • dat uit de aard van het werk voortvloeit én dat met de medewerker is afgesproken. Denk bijv. aan de gezondheidszorg, de horeca of als bepaalde productieprocessen niet zomaar stilgelegd kunnen worden;
  • de bedrijfsomstandigheden dat noodzakelijk maken én uw medewerkers (of de or/de personeelsvertegenwoordiging) ermee instemmen.

Arbeidstijdenwet. De Arbeidstijdenwet schrijft voor dat iedere werknemer recht heeft op minimaal 13 vrije zondagen per jaar. Let op. In de cao kan een ander aantal vrije zondagen (méér of minder) zijn vastgelegd.

Het moet niet gekker worden! Als een medewerker niet op zondag wil werken terwijl dat wél met hem is afgesproken (bijv. in de arbeidsovereenkomst) kunt u hem toch niet ontslaan. Dit staat expliciet in de wet.

Tip. Onderbouw uw verzoek om op zondag te werken goed. Maak daarbij duidelijk waarom uw medewerkers op zondag moeten werken. Uw medewerker moet dan op grond van ‘goed werknemerschap’ instemmen met uw verzoek om op zondag te werken.

Voer niet klakkeloos in. Als u besluit om voortaan op zondag open te gaan, is het verstandig dit eerst goed met uw medewerkers af te stemmen. Maak daarbij duidelijk waarom u hiervoor kiest en waarom deze stap noodzakelijk is. Tip. Neem in uw arbeidsovereenkomsten op dat de medewerker op zondag moet werken. Dan is dat maar duidelijk én het maakt het voor uw werknemer moeilijker om te weigeren.

Hogere vergoeding voor werk op zondag? In de wet zijn geen bepalingen opgenomen over extra toeslagen op het loon voor het werken op zondag. In principe kan er dan ook volstaan worden met betaling van het normale loon over de gewerkte uren. Let op. In veel cao’s zijn bepalingen opgenomen over toeslagen of extra vrije uren voor de gewerkte zondagsuren. Check uw cao daar dus op.

U kunt uw werknemer niet verplichten op zondag te werken: hij moet altijd akkoord gaan. Stem het invoeren van werken op zondag daarom altijd goed met hem af.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01