AANSPRAKELIJKHEID - 31.01.2014

Opdrachtgever aansprakelijk?

Als goed werkgever zorgt u natuurlijk dat de werkplek van uw werknemers veilig is. Maar wat als uw werknemer iets overkomt terwijl hij bij een ander aan het werk is? Als werkgever lijdt u dan schade. Kunt u die schade dan verhalen?

Uw zorgplicht als werkgever

Aansprakelijk. Als werkgever heeft u een zorgplicht jegens uw werknemer. U moet deze zorgplicht in acht nemen om eventuele aansprakelijkheid te voorkomen. Immers, als uw werknemer schade lijdt tijdens zijn werk, bent ú daarvoor aansprakelijk.

Gelukkig bent u niet aansprakelijk als:

  • u kunt aantonen dat u uw zorgplicht bent nagekomen;
  • de schade het gevolg is van bewuste roekeloosheid of opzet van uw werknemer. Let op. In de praktijk is daarvan niet snel sprake.

Tip. De zorgplicht wordt ruim opgevat. U doet er dus goed aan de werkplek veilig te maken en op de naleving van uw voorschriften toe te zien.

Op een andere locatie aan de slag

Werkplek elders. Wat nu als uw werknemer bij een derde, bijv. uw opdrachtgever, aan het werk gaat in het gebouw van deze opdrachtgever?

In theorie. De theorie is helder: de opdrachtgever moet ervoor zorgen dat hij voldoende toezicht houdt op de werkzaamheden die in zijn opdracht worden uitgevoerd. Ook moet hij letten op de veiligheid van de personen die deze werkzaamheden uitvoeren.

Wie draait op voor dat ongeval?

Als uw werknemer bij de opdrachtgever een ongeval overkomt, blijft ú als werkgever aansprakelijk tegenover uw werknemer. Máár, als de opdrachtgever nalatig is geweest in het waarborgen van de veiligheid van uw werknemer, kan het zijn dat de opdrachtgever aansprakelijk is voor die schade. Juridisch gezien is er dan namelijk sprake van ‘onrechtmatig handelen’. De opdrachtgever is dan aansprakelijk voor de schade die u lijdt door de schade die uw werknemer lijdt.

Wat overkwam een gemeente?

In een zaak tegen de gemeente Amsterdam lukte het een werkgever met succes zijn schade te verhalen nadat zijn werknemer door een vloerluik was gevallen toen hij in opdracht van de gemeente aan het werk was in een museum (09.10.2013, RBAMS:2013:6610) .

In een gat gevallen. De werkgever moest in opdracht van de gemeente een beveiligingsinstallatie aanleggen. Na de oplevering moest dit nog eens gecontroleerd worden. De controleur viel toen in een openstaand vloerluik. Daarvoor werd in het pand niet gewaarschuwd.

Jouw schuld! De rechter vond dit onzorgvuldig van de gemeente. De gemeente had onvoldoende toezicht gehouden op de werkzaamheden die in haar opdracht werden uitgevoerd en daardoor op de veiligheid van de personen die deze werkzaamheden moesten uitvoeren. Dit onzorgvuldige handelen kon aan de gemeente worden toegerekend.

Alleen het nettoloon

Welke kosten. U kunt de nettoloonkosten verhalen die u aan uw arbeidsongeschikte werknemer moet doorbetalen. Daaronder vallen ook vaste bestanddelen, zoals vakantietoeslag. Ook kunt u redelijke re-integratiekosten op de derde verhalen. Tip. Doe dit ook als u voor deze kosten verzekerd bent. Zo voorkomt u een premieverhoging.

Als uw werknemer op een andere locatie voor u werkt, moet de eigenaar van die andere locatie zorgen voor een veilige werkplek. Doet hij dat niet, dan kunt u die derde wellicht aansprakelijk stellen voor uw schade. U kunt dan waarschijnlijk de nettoloonkosten en de re-integratiekosten verhalen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01