VAKANTIE - 21.01.2014

Dan sluiten we ieder jaar drie weken

We horen steeds vaker dat een werkgever in de zomervakantie het bedrijf een paar weken wil sluiten. Uiteraard is het dan de bedoeling dat de werknemers in die weken hun vakantie opnemen. Hoe kan hij dat het beste aanpakken?

Hoe is dat geregeld?

Goed geregeld? De wet is helder: als werkgever stelt ú het tijdstip van de vakantie vast, maar dan wel overeenkomstig de wensen van de werknemer. U moet dus in principe instemmen met de vakantiewensen van de werknemer.

Soms hoeft u niet in te stemmen. Als vakantie van een werknemer grote problemen oplevert voor uw bedrijfsvoering, hoeft u niet in te stemmen. Denk bijvoorbeeld aan de werknemer die vakantie wil opnemen tijdens grote drukte.

Collectieve vakantie. Ook als er in het bedrijf een collectieve vakantie is vastgesteld, hoeft de werkgever geen rekening te houden met de vakantiewensen van de werknemer. Zo’n collectieve vakantie kan zijn geregeld in de cao (denk aan de het onderwijs) of in een (bedrijfs)reglement of in de arbeidsovereenkomst. Dat het verstandig is zo’n verplichte vakantie goed te regelen, blijkt uit het hiernavolgende.

Ik wilde in de zomer geen vrij

Vakantietegoed. Johan had drie jaar als kok gewerkt bij een sauna. Deze sauna was in de zomer drie weken gesloten en de werkgever boekte deze dagen af als vakantie. Toen Johan bij de sauna wegging, vond hij dat hij nog recht had op uitbetaling van bijna € 5.000,- aan openstaande vakantiedagen. Johan vond dat hij nooit akkoord was gegaan met het opnemen van vakantie in die perioden. Hij stapte dus naar de rechter.

De kantonrechter Leeuwarden, 29.11.2013 (RBNNE:2013:7306) stelde voorop dat het in veel bedrijven niet ongebruikelijk is om ieder jaar in de zomer te sluiten. In veel cao’s en reglementen is geregeld dat werknemers dan hun vakantie op moeten nemen.

Niets geregeld. Bij deze sauna is er echter geen cao of reglement van toepassing. In de arbeidsovereenkomst staat dat “de vakantie door de werkgever wordt vastgesteld en dat de werkgever over het vaststellen van de vakantiedagen tijdig overleg met de werknemer moet voeren.” Maar geen woord over een bedrijfssluiting in de zomer.

Dan had je maar iets moeten zeggen

Overleg. Volgens de kantonrechter had er dus over de verplicht gestelde vakantie overleg moeten worden gevoerd. Johan zegt dat er met hem nooit is overlegd over de zomersluiting, maar hij heeft er ook nooit over geklaagd en hij heeft in die periode gewoon vakantie gehad. Sterker nog, hij trok pas aan de bel toen hij uit dienst ging. De kantonrechter vind het dan ook terecht dat de werkgever de verplichte bedrijfsvakanties als vakantiedagen heeft geboekt.

Werkgever kwam goed weg. De werkgever komt met deze uitspraak goed weg. Het is duidelijk dat hij een en ander niet goed had geregeld. In de arbeidsovereenkomst was de wettelijke regeling vastgelegd, maar de praktijk was anders.

Tip. Neem collectieve vakantie uitdrukkelijk op in de arbeidsovereenkomst of in uw bedrijfsreglement. Neem in zo’n beding ook op dat u een paar (bijv. twee) dagen per jaar kunt aanwijzen als verplichte vakantiedag. Handig voor bijv. Hemelvaart.

Download een voorbeeldbeding: ‘Jaarlijkse vakantiesluiting’ van: http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 19.05.05).

Wilt u tijdens de zomer uw bedrijf sluiten en uw personeel verplichten om dan vakantie op te nemen? Leg dit dan uitdrukkelijk vast in een reglement of in de arbeidsovereenkomst. Neem dan meteen ook de mogelijkheid op om een paar dagen per jaar aan te wijzen als verplichte vakantiedag.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01