BELASTINGEN - 22.01.2014

Onderhandelen over boete loont!

Als u op fiscaal gebied eens de fout ingaat, kan de inspecteur u een boete opleggen. Hierbij gaat hij uit van voorgeschreven regels. Hierover valt echter te onderhandelen, zo blijkt. Wat besliste de rechter onlangs en wat kunt ú daarmee?

Welke regels? Wie fiscaal de fout ingaat of te laat betaalt, kan bestraft worden met een bestuurlijke boete. Om willekeur te voorkomen, zijn er regels opgesteld. Het kan immers niet zo zijn dat u voor het te laat afdragen van btw in Maastricht een andere boete krijgt dan in Groningen. Deze regels liggen vast in het Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst (BBBB). Toch kan hiervan worden afgeweken, als daarvoor goede gronden zijn. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een recente uitspraak van de rechter te Breda, 09.12.2013 (RBZWB:2013:8281). Wat kunt u daarmee?

Uitstel van betaling, a.u.b.

Het overkwam uw collega. In deze zaak moest een BV over de periode juni 2012 ruim € 45.000,- aan loonheffingen afdragen. Dit bedrag moest op 31 juli 2012 zijn betaald. Zoals wel meer ondernemers in deze tijd, zat de BV even krap bij kas en zij verzocht om uitstel van betaling. De BV vroeg op 3 augustus een uitstel tot 30 september aan. In plaats van uitstel ontving de BV op 29 augustus een naheffing loonbelasting met 2% boete. Een dag later ontving ze een afwijzing van het verzoek om uitstel. Op 17 september werd de naheffing door de BV betaald en besloot de BV de boete van € 918,- aan te vechten. Waarom? Lees verder!

Afwezigheid van alle schuld (avas)?

De BV vond een boete eigenlijk niet op zijn plaats en bepleitte dat er van ‘afwezigheid van alle schuld’ (avas) sprake was. De rechter ging hier niet in mee omdat het verzoek om uitstel van betaling te laat binnen was. Er was immers pas om uitstel verzocht nádat de betalingstermijn voorbij was. Bij de BV was er dus wel degelijk sprake van schuld.

Passend en geboden die boete?

Evenredigheidsbeginsel boete? De rechter ging vervolgens over tot de vraag of de betreffende boete ‘passend en geboden’ was. Uitgangspunt is dat het BBBB het evenredigheidsbeginsel dient, zodat dezelfde overtredingen ook hetzelfde worden beboet. Toch kan een boete, volgens de rechter, in een individueel geval onredelijk uitpakken. Daarvan was ook hier sprake. Het verzoek om uitstel was immers kort na het verstrijken van de betalingstermijn gedaan en wel vóórdat de naheffing was aangekondigd of opgelegd.

Het ging altijd goed. Bovendien was er kort na de afwijzing van het uitstel alsnog betaald. Ook had de BV tot dan toe altijd op tijd betaald en bleek uit het verzoek om uitstel ook de bereidheid om te betalen. Gelet op al deze feiten besloot de rechter af te wijken van het BBBB en slechts een boete van € 350,- op te leggen.

Wat kunt ú hiermee?

Betalingsgedrag. Heeft u dus zelf een keer een boete opgelegd gekregen, ga dan na of er verzachtende omstandigheden zijn. Uit de uitspraak blijkt dat bijvoorbeeld uw betalingsgedrag uit het verleden mede van belang is.

Ziekte. Maar ook in hoeverre uit uw gedrag uw wil om te betalen blijkt. Bijvoorbeeld door bij ziekte van uw administrateur zelf een betaling te doen. Tja, en als deze dan net te laat is ...

Boetes hoger in 2014. De boete waarvan in deze uitspraak sprake was, gaat in 2014 van 2% omhoog naar 3%. Daardoor zal het ‘afpingelen’ op boetes alleen maar noodzakelijker worden.

Krijgt u een fiscale boete, kijk dan of er verzachtende omstandigheden zijn (goed betalingsgedrag in het verleden, te laat door ziekte adviseur, etc.) waardoor de boete verlaagd kan worden. Zeker nu de boetes in 2014 weer hoger uitvallen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01