SCHENKEN - 17.01.2014

Schenking van een ‘ton’ en partners

Volgens het notariaat wordt de verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning op grote schaal gebruikt, vooral bij schenkingen aan kinderen. Als een kind samenwoont of als er meerdere kinderen zijn, moet u goed opletten!

Belastingvrije schenking tot € 100.000,-

Tijdelijk. Tot en met 31 december 2014 kan belastingvrij eenmalig € 100.000,- worden geschonken aan iedereen, mits dat bedrag door de ontvanger wordt aangewend voor de eigen woning.

Let op. In de situatie dat ouders schenken aan hun kinderen en er in het verleden al gebruik is gemaakt van de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling, moet daarmee rekening worden gehouden. Het maximaal onbelast te schenken bedrag wordt dan verlaagd (T&A Belastingen, jg. 18, nr. 18, p. 5, 14.11.2013).

Eigen woning. Zoals gezegd, moet de schenking verband houden met de eigen woning van degene die de schenking ontvangt. Het geschonken bedrag moet worden aangewend:

  • voor de aankoop of de renovatie van die woning;
  • als aflossing op de hypotheek; of
  • ter aflossing van een eventuele restschuld bij de verkoop van de voormalige eigen woning.

Eigen woning op naam van de partner

Maar wat als die ‘eigen woning’ juridisch op naam staat van de partner van uw kind?

Fiscale partner. Ook in die situatie is deze belastingvrije schenking mogelijk, mits er ook fiscaal sprake is van een ‘partner’. Partners worden voor de schenkbelasting namelijk als één en dezelfde persoon aangemerkt. Uiteraard is de echtgenoot een fiscale partner. Maar wat bij ongehuwd samenwonenden?

Ongehuwde partners. Ook een ongehuwde partner geldt als ‘fiscale partner’ mits:

  • beide partners meerderjarig zijn;
  • er door hen een notarieel samenlevingscontract is aangegaan; en
  • beiden op hetzelfde woonadres staan ingeschreven.

Wat bij einde partnerschap? Dit betreft alleen de fiscale kant van de zaak. Want wat gebeurt er als het partnerschap eindigt?

Stel dat het huis juridisch niet op naam stond van uw kind, maar op naam van de partner. Die zal u eeuwig dankbaar zijn voor uw schenking. Maar dat was waarschijnlijk niet de bedoeling. U heeft immers liever dat die ton geheel ten goede komt aan uw eigen kind.

Uitsluitingsclausule. Zorg dan ook voor opname van de zogenaamde ‘uitsluitingsclausule’ in de schenkingsovereenkomst. Hiermee bepaalt u dat uw schenking nooit in enige gemeenschap valt waarin uw kind huwt of samenwoont.

Laat ook de partner meetekenen voor de verplichting dat deze bij eindiging van het partnerschap (anders dan bijv. door overlijden van uw kind) een schuld heeft aan uw kind vanwege diens bijdrage in de eigen woning uit hoofde van uw schenking.

Tijdelijke maatregel

Heeft u meerdere kinderen die wellicht nog geen eigen woning hebben en wilt u hen niet benadelen ten opzichte van het kind met de eigen woning?

Testament. Leg dan in uw testament vast dat die andere kinderen uit uw toekomstige nalatenschap eerst een legaat dienen te ontvangen ter grootte van de schenking aan uw kind met de eigen woning. Verhoog dat legaat zo nodig met de verschuldigde erfbelasting, zodat ook de andere kinderen (netto) hetzelfde ontvangen.

Staat de woning formeel op naam van de partner van uw kind? Neem dan in de schenkingsakte zeker een uitsluitingsclausule op en laat ook de partner meetekenen. Voor uw andere kinderen kunt u eventueel in uw testament een legaat opnemen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01