CONTRACT - 29.04.2014

KLIC-verklaring gaat vóór algemene voorwaarden!

Als er schade ontstaat door grondwerk van de onderaannemer, is de hoofdaannemer dan verlost van aansprakelijkheid via zijn algemene voorwaarden? Wat als hij de ‘KLIC-verklaring’ (‘kabel- en leidingvrij werktracé’) heeft getekend?

Schade door grondwerk. Voor de bouw van een bedrijfspand heeft hoofdaannemer Piet een overeenkomst van onderaanneming gesloten met Kees. Op basis van deze overeenkomst zal al het grondwerk worden verricht door Kees.

Uitvoering. Bij de uitvoering van dat werk gaat het mis. Bij de grondroerende werkzaamheden worden de hoogspanningsleidingen van een netbeheerder beschadigd. De totale schade bedraagt € 300.165,-. Voor dat bedrag stelt de netbeheerder zowel de hoofdaannemer (Piet) als de onderaannemer (Kees) aansprakelijk.

Tweemaal nalatig

In de fout gegaan. Uit de stukken die door de netbeheerder aan de rechter worden overgelegd, blijkt overduidelijk dat zowel de hoofdaannemer als de onderaannemer in de fout zijn gegaan. Piet heeft nagelaten om de kabels die volgens de KLIC-tekeningen in de buurt liggen, te lokaliseren. En Kees heeft nagelaten om, voordat hij met de werkzaamheden startte, de KLIC-tekeningen te bekijken die op de bouwwerf aanwezig waren. Had hij dat wel gedaan, dan hij geweten dat er onder de bouwplaats hoogspanningsleidingen liggen.

Algemene voorwaarden. Omdat zowel de hoofdaannemer als de onderaannemer nalatig zijn geweest, lijkt het de netbeheerder dan ook niet meer dan redelijk dat ieder voor de helft van de schade opdraait. Piet denkt daar anders over, want in zijn algemene voorwaarden die op de overeenkomst van onderaanneming van toepassing zijn verklaard, staat dat hij niet aansprakelijk is voor schade die het gevolg is van werkzaamheden die door de onderaannemer zijn verricht. Wordt hij desondanks door een derde (de netbeheerder) aansprakelijk gesteld, dan wordt hij volgens de algemene voorwaarden daarvoor gevrijwaard. Dat betekent dat de schade in zijn geheel door Kees moet worden voldaan!

Verklaring getekend. Kees is het daar niet mee eens. Want voordat hij met het grondwerk begon, heeft hij Piet de zogenoemde ‘Verklaring kabel- en leidingvrij werktracé’ (KLIC-verklaring) overhandigd. Deze verklaring is zonder problemen door Piet getekend. Daardoor mocht Kees erop vertrouwen dat er zich in de grond geen kabels of leidingen zouden bevinden.

Als Piet daarover had getwijfeld, had hij zijn handtekening niet onder de verklaring moeten zetten. Dan had hij eerst beter onderzoek moeten doen naar de situatie. Nu Piet dat heeft nagelaten, is het niet redelijk dat de schade op Kees wordt afgewenteld. Algemene voorwaarden of niet!

Hoe oordeelt de rechter?

Rechtbank Amsterdam. En gelukkig voor Kees is Rechtbank Amsterdam, 11.03.2014 ( RBAMS:2014:1128 ), het met hem eens. Als een hoofdaannemer de ‘KLIC-verklaring’ heeft getekend, moet de onderaannemer daarop kunnen vertrouwen.

Deze verklaring gaat volgens de rechter vóór de bepaling in de algemene voorwaarden met de vrijwaringsverplichting voor de onderaannemer. De rechter oordeelt dan ook dat Piet niet slechts voor de helft maar voor het gehele schadebedrag van € 300.165,- aansprakelijk is. Ook mag hij € 7.697,- aan proceskosten betalen. Piet had hier dus niet zoveel aan zijn algemene voorwaarden!

Als de KLIC-verklaring door de hoofdaannemer is getekend, mag de onderaannemer daarop vertrouwen. Mogelijke schade komt dan geheel voor rekening van de hoofdaannemer. De hoofdaannemer moet hierop bedacht zijn. De onderaannemer hoeft zich niet te laten afschepen met ‘algemene voorwaarden’.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01