Uw familie als bankier
Bank geeft niet thuis. Nog steeds houden de banken de hand op de knip. Daardoor zijn (mede door de opkomst van de sociale media) alternatieven ontstaan zoals crowdfunding. Maar niet iedereen voelt zich op het internet als een vis in het water en niet ieder bedrijf is even geschikt voor crowdfunding.
Familiebankier. De oude vertrouwde familielening is en blijft een goed alternatief voor de bank, ook voor ondernemers. U wilt het dan natuurlijk wel goed regelen. Waar moet u zoal op letten?
Zwart-op-wit
Misverstanden voorkomen. Het is belangrijk om zaken goed op papier te zetten. Dat is geen motie van wantrouwen, maar een blijk van gezond verstand. Daarmee voorkomt u niet alleen misverstanden tussen de ‘familiebankier’ en u, maar het voorkomt ook herrie met andere familieleden.
Als uw vader en moeder u bijvoorbeeld geld lenen voor uw onderneming, is het belangrijk hier open over te zijn. In details treden hoeft niet, maar om misverstanden te voorkomen, is het goed dat uw broers en zussen in grote lijnen weten wat er is afgesproken. Te vaak zijn geldkwesties immers een bron van ruzie of zelfs de reden dat families compleet uit elkaar vallen.
Welke afspraken?
Welke zaken moeten er in ieder geval in de leningsovereenkomst komen te staan?
- De namen en de geboortedata van de geldverstrekker en de geldlener.
- Het (uit)geleende bedrag (de hoofdsom).
- Het rentepercentage.
- Het aflossingsschema.
- Eventuele zekerheidstellingen.
Zeker nu de fiscus geen overeenkomsten meer registreert, is het belangrijk dat partijen zelf goed weten wat er is afgesproken en dat de datum vastligt. Tip. Volgens de wet heeft alleen een originele akte bewijskracht. Zorg er dus voor dat beide partijen beschikken over een ondertekend origineel.
Een model: ‘Leningsovereenkomst’ kunt u gratis downloaden van: http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 18.05.07).
Houd het zakelijk
Rente. De rente op de lening moet ‘zakelijk’ zijn. Afhankelijk van het risico dat de schuldeiser loopt, kan de rente hoger of lager zijn dan de ‘normale’ rente. Dit risico is onder meer afhankelijk van hoe het bedrijf ervoor staat, de branche waarin de ondernemer opereert, de verstrekte zekerheden en de vermogenspositie van de ondernemer.
Een goede maatstaf is (als deze bekend is) de rente die een bank zou vragen als zij onder vergelijkbare voorwaarden een lening zou verstrekken (momenteel minimaal ca. 7%). Tip. In de regel doet de fiscus niet moeilijk als de rente niet meer dan 25% afwijkt van een zakelijke rente.
Hoe zit het fiscaal?
Bedrijfslast. De rente is voor u een bedrijfslast en komt ten laste van de winst uit onderneming.
Box 3. Voor de verstrekker van de lening behoort deze tot box 3. Dit betekent dat de rente op de lening niet belast is, maar dat de lening wel meetelt voor het vermogen waarover het fictieve rendement wordt berekend.