IN DE KIJKER - 04.04.2014

Pop-up stores: rendement halen uit leegstaande winkels

In veel winkelstraten staan steeds meer panden leeg. En dan komen de pop-up stores om de hoek kijken: tijdelijke winkels die de leegstaande panden ‘in en uit vliegen’. Hoe kan uw cliënt slim gebruikmaken van dit concept?

Creatieve oplossing

Dat pand is niet te verhuren! Een cliënt heeft u gevraagd een huurder te vinden voor zijn pand in een winkelcentrum. Dat probeert u ondertussen al zo’n 2 jaar zonder resultaat. En als u eerlijk bent, ziet u dit op korte termijn ook niet veranderen. Leegstand kost geld, maar wist u dat het pand van uw cliënt toch extra geld kan opleveren tijdens leegstand? Een pop-up store bijvoorbeeld kan een prima oplossing zijn.

Pop-up stores

Helemaal hip. Pop-up stores schieten als paddenstoelen uit de grond. Het is eigenlijk niet méér dan een tijdelijke winkel waarin producten worden gepresenteerd of waarmee geprobeerd wordt de naamsbekendheid te vergroten. Maar soms ontstaan ze ook omdat een webwinkel wil proeven aan de wondere wereld die retail heet.

Leven in de brouwerij. Zo’n pop-up store lijkt dé oplossing om te zorgen dat winkelruimte bezet blijft en kan bovendien voor wat leven in het winkelcentrum zorgen. Maar hoe pakt u dat handig aan? Wat komt er allemaal kijken bij verhuur aan zo’n tijdelijke winkel?

Huurbescherming

In de wet. De wet beschermt een huurder van winkelruimte tegen plotselinge beëindiging van de huur. De gedachte hierachter is dat een winkelier afhankelijk is van de locatie waar hij is gevestigd. Dáár weten zijn klanten hem immers te vinden. Een gedwongen verhuizing naar een andere locatie kan de doodsteek voor zijn winkel zijn. Daarom beschermt de wet een huurder méér dan een verhuurder. Deze bescherming geldt voor iedere winkelier: dus voor de landelijke Albert Heijn én voor de pop-up store.

Langlopend huurcontract. De bescherming bestaat uit een verplichte minimale looptijd van het huurcontract van 5 jaar met vervolgens een verplichte verlenging tot in totaal 10 jaar. De verhuurder kan slechts op beperkte gronden de huur opzeggen en bovendien heeft hij altijd toestemming van de rechter nodig als de winkelier niet instemt met de opzegging. Daar zit uw cliënt natuurlijk niet op te wachten!

Huur voor korte duur

Oplossing. Op een huurcontract dat duidelijk voor 2 jaar of korter wordt aangegaan, is de huurbescherming niet van toepassing. Uw cliënt kan voor korte perioden van bijvoorbeeld telkens 3 maanden de winkel verhuren. Mocht zich dan plotseling een geschikte permanente kandidaat melden, dan is het huurcontract eenvoudig te beëindigen zónder tussenkomst van de rechter.

Tip. Zorg ervoor dat het gebruik door de pop-up store na 2 jaar ook echt is beëindigd. Blijft de tijdelijke winkel zitten, dan wordt het contract automatisch verlengd voor 5 jaar en is de huurbescherming volledig van toepassing! Tip. Zet de einddatum van het contract in uw agenda.

Toestemming. De huurbescherming kan óók buiten werking worden gesteld door toestemming te vragen aan de rechter om af te wijken van de wet. Indien de goedkeuring wordt verkregen, is uw cliënt flexibel om de huur met de pop-up store op korte termijn te beëindigen. Zorg wel dat u de toestemming heeft vóórdat u het contract aangaat.

Op een huurcontract van 2 jaar of korter is de huurbescherming niet van toepassing. U kunt dan het huurcontract beëindigen zónder tussenkomst van de rechter. Zorg dat de huurder ook écht weg is na afloop van het contract, anders zit de verhuurder er weer voor 5 jaar aan vast.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01