CONCURRENTIEBEDING - 02.04.2014

Zorg voor een goed concurrentiebeding

Als werkgever kan het dubbel lastig zijn: uw werknemer neemt ontslag en treedt in dienst bij de concurrent. Een concurrentiebeding kan voor dit laatste probleem de oplossing zijn. Hoe gebruikt u zo’n beding goed?

Wat is het? Een concurrentiebeding verbiedt uw werknemer om bij uw concurrent te gaan werken na het einde van zijn arbeidsovereenkomst. Zo voorkomt u dat hij daar aan de slag gaat.

Waar moet zo’n beding aan voldoen?

Voorwaarden. Een geldig concurrentiebeding moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • het moet schriftelijk zijn afgesproken;
  • de werknemer moet meerderjarig zijn.

Wat staat erin? In het concurrentiebeding moet in ieder geval staan welke werkzaamheden onder het beding vallen, hoelang het beding geldt en binnen welk gebied (een plaats of een gebied binnen een bepaalde straal van uw bedrijf).

Wijzigingen … en dan?

Niets blijft bij het oude. Het kan zijn dat er tijdens de duur van het contract iets verandert, bijv. omdat de werknemer promotie maakt of uw bedrijf groeit. U loopt dan het risico dat daardoor het beding ‘zwaarder gaat drukken’ op uw werknemer en daardoor ongeldig wordt. Tip. Spreek in zo’n geval opnieuw een concurrentiebeding af.

Het halve werk … De rechter kan een concurrentiebeding op verzoek van uw (ex-)werknemer (gedeeltelijk) vernietigen of beperken. Met een correct beding is de kans het grootst dat het beding ongeschonden in stand blijft. Wat moet er zéker in een goed beding staan?

  • Neem het concurrentiebeding op in de arbeidsovereenkomst. Tip. Staat het beding ergens anders, bijvoorbeeld in een arbeidsvoorwaardenregeling? Verwijs dan in de arbeidsovereenkomst of in een door de werknemer getekende brief naar dit andere document.
  • Kom het concurrentiebeding opnieuw overeen als u een tijdelijk contract verlengt of u de werknemer een vast contract aanbiedt.
  • Check tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst geregeld of het concurrentiebeding nog aansluit bij de functie van de werknemer. Spreek bij een promotie een nieuw concurrentiebeding af. Tip. Neem deze check standaard op in uw beoordelingsgesprek.
  • Omschrijf in het beding welke werkzaamheden concurrerend zijn én geef aan welk belang u heeft bij het beding.
  • Neem als stok achter de deur een boetebeding op.

Concurrenten of relaties? U kunt er ook voor kiezen uw werknemer te verbieden om voor bepaalde (potentiële) relaties werkzaam te zijn. Dan maakt u een relatiebeding op. Juist omdat zo’n beding minder ingrijpend is, matigen rechters het niet zo snel. Tip. U kunt ook een concurrentiebeding én een relatiebeding overeenkomen.

Tijdelijk contract?

Nieuw. Als uw werknemer een tijdelijk contract heeft, mag u vanaf 1 juli 2014 geen concurrentiebeding meer afspreken. Dat mag alleen als zwaarwichtige bedrijfsbelangen zo’n beding noodzakelijk maken. Let op. U moet dan in de arbeidsovereenkomst motiveren welke zwaarwichtige bedrijfsbelangen er spelen en waarom een concurrentiebeding vereist is. Zonder deze motivering is het beding nietig. Tip. Concurrentiebedingen in de tijdelijke contracten die zijn gesloten vóór 1 juli 2014 blijven gewoon geldig.

Zorg dat uw concurrentiebeding ook echt geldig is. Zorg dat het beding is ondertekend door uw (meerderjarige) werknemer. Spreek het beding opnieuw af als de functie van uw werknemer is veranderd of als uw bedrijf (veel) groter is geworden. Vanaf 1 juli 2014 mag zo’n beding niet meer in tijdelijke contracten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01