Je werkt bij mij, dus géén piercings of tattoos!
Als werkgever mag u instructies geven
Wettelijk recht. Een werkgever heeft de bevoegdheid om zijn medewerkers instructies te geven en voorschriften op te leggen over het werk. Dat staat met zoveel woorden in het Burgerlijk Wetboek ( art.7: 660 BW ).
Óók over kleding en uiterlijk? Deze voorschriften kunnen ook betrekking hebben op het uiterlijk en de kleding van de medewerker. Tip. Neem voorschriften over kleding en uiterlijk op in de arbeidsovereenkomst of in een reglement. Uw medewerker dient zich dan houden aan deze voorschriften, maar belangrijker is dat er zo geen misverstand kan ontstaan over uw eisen.
Afweging van belangen
U kunt niet álles eisen. Uw bevoegdheid is niet onbegrensd en is gebonden aan de ‘redelijkheid en billijkheid’. In de praktijk en in rechtspraak komt het er uiteindelijk op neer dat er een belangenafweging wordt gemaakt tussen uw belang als werkgever en het belang van uw medewerker.
Van belang daarbij is: om wat voor bedrijf gaat het, wat is de functie van de medewerker, heeft de medewerker contact met klanten, zo ja, met welk type klanten, zijn de voorschriften noodzakelijk voor een goed functioneren, etc., etc. Tip. Zorg dat uw voorschriften redelijk zijn en zorg dat u de noodzaak ervan goed kunt onderbouwen.
Onderbouwing voorschriften. Met een goede en objectieve onderbouwing zijn uw voorschriften beter te handhaven. Denk bij een goede, objectieve onderbouwing bijvoorbeeld aan veiligheid, hygiëne of de uitstraling van uw onderneming.
Waar moet u aan denken?
Enkele voorbeelden uit de praktijk. Om zo iets principieels wordt nogal eens gestreden voor de rechter. Om u een idee te geven, vermelden we enkele voorbeelden uit de rechtspraak:
- een politieagent mocht tijdens zijn werk geen wenkbrauwpiercing dragen vanwege de door het politiekorps gewenste uitstraling;
- een stewardess mocht worden ontslagen vanwe-ge haar extravagante haardracht en een zichtbare tatoeage op de hand. Deze uiterlijkheden waren te zeer strijdig met de voorschriften;
- voor een politieagent was een hanenkam wel toegestaan. De rechter vond dit kapsel onvoldoende in strijd met de representatieve eisen van de functie. Bovendien zou een verbod te veel bemoeienis inhouden met de privéhaardracht van de agent.
Wat kunt u doen?
Geen onderscheid. Voorkom dat u met uw voorschriften onderscheid maakt. Een piercing of tattoo alleen voor mannen verbieden, is vragen om problemen. En een absoluut verbod op hoofddoekjes geeft conflicten met de vrijheid van religie. Tip. Is een hoofddoekje op de werkplek écht uit den boze, bijv. vanwege de veiligheid? Zorg dan voor een veilige vervanging. Dat kan zelfs in uw ‘huisstijl’.
Overweeg om zelf geschikte en representatieve werk- of bedrijfskleding uit te zoeken en te verplichten. Tip. Leg dat dan goed vast in de arbeidsovereenkomsten en in een kledingreglement. En als u bij het uitzoeken van de bedrijfskleding bijv.zorgt voor kleding met lange mouwen en lange broeken, heeft u al meteen een groot deel van eventuele ‘tattoodiscussies’ afgedekt.