BOER EN PRIVÉ - 26.05.2014

Volmacht is handiger dan bewind!

Wat kunt u regelen voor uw oude dag als u niet zelfstandig meer kunt handelen? Is er dan toestemming nodig van een arts of van de rechtbank? Of kan dat gemakkelijker?

Niet zelfstandig. Mensen op leeftijd komen soms in de problemen omdat ze om welke reden dan ook niet meer zelfstandig hun vermogen kunnen beheren. Is dat het geval, dan kunnen de direct betrokkenen (de kinderen) bij de rechtbank het verzoek indienen om het vermogen van hun ouder onder bewind te stellen.

Vermogen onder bewind. Dat kan echter problemen geven. In de eerste plaats moet een arts een verklaring afgeven dat de persoon voor wie het bewind wordt aangevraagd niet meer in staat is om zelfstandig te functioneren. Vervolgens moet er een verklaring worden opgesteld die door alle kinderen wordt getekend. In die verklaring wordt een (of meer) van de kinderen voorgedragen om als bewindvoerder(s) op te treden. De kinderen zullen het daar onderling eens over moeten zijn!

Toestemming nodig van rechtbank?

Buiten de normale gang van zaken. Heeft de rechter het vermogen onder bewind gesteld, dan zal de bewindvoerder voor iedere rechtshandeling die buiten de normale gang van zaken valt toestemming nodig hebben van de rechtbank.

Contract. Als er een koopcontract wordt getekend voor de verkoop van een onroerende zaak die op naam van de onder bewind gestelde ouder staat, dan moet het contract ter goedkeuring worden voorgelegd aan de rechter. Die zal beoordelen of de verkoop in het belang van de onder bewind gestelde persoon is en of de koopprijs juist is.

Daarvoor moet een taxatierapport worden opgesteld. En als het fiscaal voordelig is om vermogen over te hevelen (te schenken) van de ouder naar de kinderen, zal de rechter daar een stokje voor steken. Hij kijkt nl. alleen naar het belang van de ouder en niet naar dat van de kinderen. Daarbij speelt het geen rol dat de ouder bij leven en welzijn misschien zelf wel zou hebben geschonken.

Alle rechtshandelingen. Deze problemen kunnen worden voorkomen door tijdig bij de notaris een volmacht op te stellen. Op basis daarvan kan een ouder aan een of meer van de kinderen volmacht te geven om namens hem alle rechtshandelingen te verrichten. Dat geldt dus óók voor het verkopen van het huis en voor het doen van schenkingen aan de kinderen (dus ook aan de gevolmachtigde!). Ook kan de volmachtgever aan de gevolmachtigde de bevoegdheid geven om te beslissen over medische behandeling en verzorging.

Wat ligt gereed? Na het ondertekenen van de volmacht krijgt de volmachtgever twee afschriften mee van de notaris. De gevolmachtigden hoeven daarbij niet aanwezig te zijn. Zolang de ouder zelfstandig kan handelen, blijven de afschriften van de volmacht in de kast liggen. Als hij voelt dat het minder wordt, kan hij een afschrift van de volmacht overhandigen aan de gevolmachtigde. Die kan dan namens hem alle rechtshandelingen verrichten. Een arts of rechter komt er niet aan te pas. En ook hoeft de gevolmachtigde niet steeds goedkeuring te vragen aan de rechtbank.

Kunt u volmacht altijd weer intrekken?

Onnodig om te zeggen dat de volmachtgever er wel vertrouwen in moet hebben dat de gevolmachtigde zijn zaken goed zal beheren en afhandelen. Mocht hij daar na verloop van tijd (als hij nog helder is) weinig vertrouwen in hebben, dan kan hij de volmacht altijd weer intrekken. Wel zo handig!

Geef volmacht aan een van uw kinderen, dan is er altijd iemand die uw vermogen kan beheren als u dat zelf niet meer kunt. Mocht u na verloop van tijd weinig vertrouwen meer hebben in de gevolmachtigde, dan kunt u bij leven en welzijn de volmacht gewoon weer intrekken en een ander tot gevolmachtigde benoemen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01