BESTELAUTO - 01.07.2014

Geen bijtelling voor bestelauto met zitplaatsen?

Voor het privégebruik van een bestelauto geldt in beginsel gewoon de bijtelling. Deze kan slechts in een beperkt aantal situaties achterwege blijven. Onlangs heeft de rechter aangegeven wat daarbij van belang is. Wat kunt ú hiermee?

Bestelauto. In het MKB wordt veelvuldig gebruik gemaakt van een bestelauto. Denk maar aan de bouw- en installatiesector, maar ook de bakker en de supermarkt kunnen niet zonder. Als u de auto aan uw personeel ter beschikking stelt, geldt in beginsel de bijtelling. Deze blijft alleen in een aantal specifieke situaties achterwege. Zoals de bestelauto die nagenoeg uitsluitend geschikt is voor goederenvervoer. Wanneer is hiervan sprake?

Bewijslast ligt bij u

Goederenvervoer. Is een bestelauto uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt voor goederenvervoer, dan geldt er geen bijtelling. Daarbij is het van belang dat ú, en niet de inspecteur, moet bewijzen dat uw bestelauto uitsluitend geschikt is voor goederenvervoer. Dat die bewijslast niet meevalt, blijkt uit tal van rechterlijke uitspraken. Het Gerechtshof in Den Haag heeft daarbij op een rij gezet welke aspecten van belang zijn en onlangs heeft de Hoge raad deze uitspraak bekrachtigd, 23.05.2014 ( HR:2014:1207 ). Welke aspecten zijn dat en wat kunt ú daarmee?

Zitplaatsen. Anders dan de Belastingdienst als uitgangspunt hanteert, is het niet van belang of de bestelauto over slechts één zitplaats beschikt. Volgens de rechter is het wél van belang dat er meerdere zitplaatsen noodzakelijk zijn voor de uit te voeren werkzaamheden. Denk aan tapijtleggers die hun klus niet in hun eentje kunnen klaren. Is deze noodzaak er niet, dan kunt u erop rekenen dat de bijtelling van kracht is.

Privégebruik aannemelijk?

Ook is het van belang of privégebruik van de auto aannemelijk is of niet. Niet van belang is of dit privégebruik ook daadwerkelijk plaatsvindt. Of privégebruik aannemelijk is, hangt af van het uiterlijk, de vorm en de omvang van de bestelauto. Bovendien is de inrichting van belang, zoals de aanwezigheid van deuren, kasten, scheidingswanden, enz. alsook aanwezige vervuiling of stank. Het geheel bepaalt of privégebruik van de auto aannemelijk is. Alleen als dit niet zo is, blijft de bijtelling achterwege.

Noodzaak van meerdere zitplaatsen

In genoemde rechtszaak ging het om een installatiebedrijf dat naar aanleiding van een eerdere uitspraak de inhouding over de bijtelling van de ene dag op de andere achterwege had gelaten. De rechter had beslist dat ook voor bestelauto’s met meerdere zitplaatsen de bijtelling, onder omstandigheden, achterwege kan blijven. Volgens de inspecteur was deze situatie echter anders, omdat de extra zitplaatsen niet nodig waren voor het uitvoeren van de installatiewerkzaamheden. Daarop volgde een naheffing met boete, waar de rechter in meeging.

Wat kunt u hiermee?

Uit de uitspraak blijkt dat de uitzondering voor bestelauto’s die uitsluitend geschikt zijn voor goederenvervoer, beperkt moet worden toegepast. Bij bestelauto’s die over meerdere zitplaatsen beschikken, moeten deze nodig zijn voor het te verrichten werk. Maar zelfs dan is de kans aanwezig dat de auto geschikt is voor privégebruik en is bijtelling aan de orde. Beschikt u over dergelijke auto’s, dan is het verstandig geen risico te nemen en vooraf met de inspecteur af te stemmen of de bijtelling achterwege kan blijven.

Heeft uw bestelauto meerdere zitplaatsen, dan is het niet zo simpel om te bewijzen dat de auto uitsluitend voor goederenvervoer bestemd is. De extra zitplaatsen moeten dan noodzakelijk zijn voor de werkzaamheden én privégebruik moet onaannemelijk zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01