ZZP’ER - 03.07.2014

Let op als u zakendoet met zzp’ers

Status VAR. Een zzp’er kan met behulp van een geldige VAR-winst uit onderneming of -dga plús een kopie ID-bewijs aantonen dat hij ondernemer is. Huurt u hem dan in, dan hoeft u geen loonheffing af te dragen. De overheid is echter van mening dat de VAR steeds vaker wordt gebruikt voor schijnconstructies. De Belastingdienst beoordeelt VAR’s daarom steeds kritischer. Ook zijn er plannen om per 1 januari 2015 de aanvraagprocedure voor de VAR te veranderen en de opdrachtgever medeverantwoordelijk te maken voor de verklaring. Ook is bijvoorbeeld bij een grote groep zorgverleners (thuishulpen, e.d.) recentelijk de VAR ingetrokken. Dat heeft weliswaar tot veel Kamervragen geleid, maar een oplossing is nog niet in beeld.

Tip. Doet u zaken met zzp’ers? Houd dan rekening met de strengere beoordeling. Maak duidelijke afspraken met uw zzp’er, zodat uw overeenkomst tussentijds kan worden veranderd of beëindigd als uw zzp’er ineens geen correcte VAR meer heeft. Let op. Gaat u door met het inhuren van de zzp’er na intrekking van de VAR? Dan loopt u een groot risico om als werkgever te worden aangemerkt en loonheffing te moeten betalen. Ook kan de Belastingdienst dan een boete van al snel 25% berekenen.

Doet u zaken met zzp’ers? Zorg dan (spreek dus schriftelijk af) dat u de overeenkomst tussentijds kunt stoppen, zodat u tijdig kunt inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01