WET- EN REGELGEVING - 04.04.2017

Een food truck beginnen is hot, maar wat zijn de regels?

U ziet dat gat in de markt ook en u wilt eveneens een food truck beginnen. Tenslotte heeft u al veel kennis in huis en in de verloren uurtjes wilt u dit er wel bij gaan doen. Maar één ding weet u nog niet: aan welke regels moet u voldoen?

Voor al uw feestjes en evenementen ... Als horecaondernemer bent u wel wat gewend als het om regeltjes gaat. Maar ook voor een food truck gelden er allerlei regels, net als voor uw ‘normale’ horecazaak. Waar moet u aan denken?

Veilige voedselbereiding

HACCP. Elke horecaondernemer die eten en drinken bereidt om ter plaatse te nuttigen, is sinds 1 april 2016 verplicht om volgens de nieuwste Hygiënecode te werken. In die Hygiënecode (gebaseerd op de HACCP-beginselen) staat hoe u de voedselveiligheid en hygiëne moet bewaken. Dat geldt dus ook voor een food truck.

Let op. Het kan goed zijn dat u voor uw food truck een andere Hygiënecode moet gebruiken dan voor uw horecazaak. Zo gelden er aparte codes voor frituren en voor het bereiden van sushi, vis en ijs.

Tip. De Hygiënecode (€ 100,- en € 30,- voor KHN-leden) is nu online te raadplegen (v/a € 19,95 p.m.).

Medewerkers in uw food truck? Bemant u uw food truck niet zelf, dan moeten uw medewerkers kennis hebben genomen van de beschikbare hygiënecodes, handboeken of werkboeken. Zij moeten weten hoe zij veilig voedsel kunnen bereiden. Bij een inspectie zal de NVWA nagaan op in hoeverre uw medewerkers hiervan op de hoogte zijn.

Drank- en Horecawet

Wilt u in uw food truck ook een biertje of wijntje schenken? Dan is een drank- en horecavergunning verplicht. Eén van de eisen voor het verkrijgen van die vergunning is een SVH-verklaring Sociale Hygiëne. Pas dan kunt u iemand op de vergunning bij laten schrijven. Er moet altijd iemand aanwezig zijn die op de vergunning staat. Diegene moet minimaal 21 jaar oud zijn.

Tip. Staat u op een evenement, informeer dan of de organisatie over een tapontheffing beschikt en of u, en tegen welke voorwaarden, zwak alcoholische dranken mag schenken.

Aan overige vergunningen gedacht?

De voorwaarden verschillen per gemeente.

  • Standplaats- of staanplaatsvergunning. Een vergunning om op of aan de openbare weg te mogen staan. Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen vaste plaatsen, tijdelijke plaatsen en nieuwe initiatieven.
  • Marktplaatsvergunning. Deze vergunning heeft u nodig als u op/tijdens de (week)markt uw producten aan de man wilt brengen.
  • Ventvergunning. Als u net als de ijscoman langs de deur wilt, is een ventvergunning nodig.
  • Evenementenvergunning. Wilt u op een evenement staan, dan heeft u uiteraard toestemming van de organisatie nodig. In hun vergunning kan staan welke levensmiddelen er bereid en verkocht mogen worden.
  • APV. In de Algemene Plaatselijke Verordening staan de gemeenteregels op het gebied van openbare orde en veiligheid. Die geldt ook voor u en uw food truck.

Check eerst alle regels, verplichtingen en benodigde vergunningen alvorens u aan het investeren gaat. Gebruik onze handige checklist daarbij.

Een checklist ‘Regels food truck’ kunt u downloaden via http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 21.03.02).
Voor een mobiele horeca-unit, zoals een food truck, gelden op veel gebieden dezelfde regels als voor uw horecazaak. Maar onderschat niet de bijkomende gemeentelijke regels en vergunningen als u daarmee op evenementen of aan de weg wilt gaan staan. Download onze handige checklist.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01