CREDITEUREN - 04.04.2017

Mag ik u in termijnen betalen?

Het kan altijd gebeuren dat u eens vastloopt met uw betalingen, omdat u bijvoorbeeld voorrang moet geven aan de afdracht van loonheffingen en/of btw. Hoe voorkomt u dat uw leveranciers meteen incassomaatregelen nemen?

Waar gaat het over? Door tegenvallende inkomsten zit u even krap bij kas. U kunt een openstaande rekening van uw leverancier niet in Ă©Ă©n keer betalen. Dit lukt u wel in vier maandelijkse termijnen. U vraagt uw leverancier dus of hij akkoord gaat met een betalingsregeling. Maar moet uw leverancier er wel mee akkoord gaan?

Wettelijke betalingstermijnen

Business-to-business. Vanaf 2013 kent de wet twee verschillende betalingstermijnen. Als er contractueel niks geregeld is, dan moet er binnen 30 dagen na ontvangst van de factuur worden betaald. Er mag ook een langere betalingstermijn gehanteerd worden van max. 60 dagen. Dit mag echter alleen als is aangetoond dat dit voor beide partijen niet nadelig is. Vaak wordt door de leverancier een betalingstermijn verkort, bijv. naar 14 dagen. Als dit het geval is, dan is deze betalingstermijn leidend. Een leverancier hoeft dus niet akkoord te gaan met een langere betalingstermijn.

Bedrijven en overheden. Er moet binnen 30 dagen na ontvangst van de factuur worden betaald. Het is vrijwel niet mogelijk om van deze termijn af te wijken. De overheid gebruikt namelijk de wettelijk vastgelegde Algemene Rijksvoorwaarden. Tip. De betalingstermijn staat vaak vermeld in de algemene voorwaarden. Kijk deze dus altijd even na voordat u aan de slag gaat.

Incassokosten. Als de wettelijke of contractuele uiterste betalingstermijn is verstreken, mag uw leverancier incassokosten in rekening brengen zonder dat hij u eerst een aanmaning stuurt.

Let op. Als een bedrijf zakendoet met een consument, gelden er andere regels.

Incassokosten zijn wettelijk vastgesteld en bestaan uit een percentage van de hoofdsom. Het percentage is afhankelijk van de hoogte van de rekening. Voor nota’s van € 267,- en lager geldt er wettelijk een minimum van € 40,-.

Wettelijke rente. Uw leverancier mag u rente berekenen over het openstaande factuurbedrag. De wettelijke rente was in 2017 8% per jaar.

Hoe pakt u dit aan?

Kunt u een rekening niet binnen de betalingstermijn betalen, onderneem dan gelijk actie:

  • Stap 1. Maak een voorstel. Bedenk hoe u de openstaande factuur zo snel mogelijk kunt betalen. Maak eventueel een liquiditeitsbegroting met uw adviseur. Tip. Neem de wettelijke rente op in uw voorstel. Daarmee trekt u uw leverancier sneller over de streep. Tip. Wees reĂ«el. U heeft er niets aan beloftes te doen die u niet na kunt komen. Ga dus aan de veilige kant zitten met uw voorstel.
  • Stap 2. Neem direct contact op. Als u uwvoorstel gereed heeft, neem dan direct contact op met uw leverancier. Door zĂ©lf het initiatief te nemen en niet te wachten tot de laatste aanmaning, behoudt u de sympathie van uw leverancier. Tip. Laat u de gemaakte afspraken altijd schriftelijk bevestigen. Zo heeft u zwart-op-wit staan wat er is afgesproken.

Niet akkoord? Als uw leverancier niet akkoord gaat met uw voorstel, moet u zich houden aan de eerder afgesproken betalingstermijn. In de praktijk heeft u echter nog wel wat ruimte: meestal volgt er na verloop van tijd eerst nog een betalingsherinnering of een sommatie. Tip. Gebruik die tijd en betaal tĂłch de voorgestelde termijnen.

Wees reëel. U heeft er niets aan beloftes te doen die u niet na kunt komen. Ga dus aan de veilige kant zitten met uw voorstel. Neem bijvoorbeeld de wettelijke rente van 8% (2017) op in uw voorstel. Daarmee trekt u uw leverancier wellicht sneller over de streep.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01