BELASTINGEN - 07.11.2017

Belasting terughalen door middeling

In Nederland hebben we een progressief belastingtarief. Wie meer verdient, betaalt absoluut en ook relatief meer belasting. Bij wisselende inkomsten kan dit vervelend uitpakken. Kan middeling van uw inkomsten de fiscale pijn verzachten?

Wisselende inkomsten

Niet gelijkmatig. Zelfstandig beroepsbeoefenaren, zoals zorgverleners, hebben vaak te maken met van jaar tot jaar wisselende inkomsten. Dat kan zijn omdat de omzet (en dus de winst) fluctueert, maar het kan bijvoorbeeld ook komen doordat er in een bepaald jaar grote investeringen worden gedaan of dat er een plotselinge piek in de onderhoudskosten zit.

Salaris. Ook bij zorgverleners in loondienst kunnen er van jaar tot jaar grote verschillen in inkomen optreden. Denk de jaren aan het begin of het einde van de loopbaan in vergelijking met de tussenliggende ‘normale’ jaren.

Aftrekposten. Ook kan het voorkomen dat de inkomsten op zichzelf vrij constant zijn, maar dat er in een bepaald jaar een grote privéaftrekpost zit. Denk bijvoorbeeld aan afkoop van alimentatie.

Door middeling is het dan vaak mogelijk een deel van de ‘te veel’ betaalde belasting terug te krijgen.

Hoe werkt de regeling?

Herrekenen. Door middeling kunt u over een periode van drie aaneengesloten kalenderjaren een herrekening toepassen van uw inkomen, waarbij uw inkomen gelijkmatig aan deze drie jaren wordt toegerekend. Als de herrekende belasting en premie lager zijn dan de belasting en premie die in werkelijkheid zijn geheven, heeft u onder voorwaarden recht op een teruggaaf. Hoe groter de verschillen van jaar tot jaar, hoe groter het (mogelijke) voordeel.

Drempel. De eerste € 545,- van het verschil tussen de verschuldigde en de herrekende belasting krijgt u niet terug. De middelingsperiode kunt u vrij kiezen, maar u kunt een bepaald jaar slechts in één middelingstijdvak meenemen. Tip. Kies de periode met de sterkste inkomenswisselingen. Let op. U kunt het herrekentijdvak niet meer wijzigen als u een onherroepelijke middelingsbeschikking heeft gehad waar één van die jaren in zit.

Voorwaarden

Behalve de hiervoor genoemde regels moet u nog rekening houden met de volgende voorwaarden:

  • De middelingsregeling geldt alleen voor inkomen in box 1 (inkomen uit werk en woning).
  • U moet over het hele middelingstijdvak in Nederland belasting hebben betaald.
  • U moet uw verzoek om middeling doen binnen 36 maanden nadat alle aanslagen van de jaren die tot uw middelingstijdvak horen, onherroepelijk vaststaan. Tip. Bij verliesverrekening of navordering heeft u soms extra tijd.
  • Een aanslag is onherroepelijk als de termijn van zes weken voor bezwaar, beroep, hoger beroep of cassatie is verstreken.
  • U moet de berekening van de middelings-teruggaaf meesturen met uw verzoek.

Bijzondere situaties

Heeft u in een kalenderjaar negatief inkomen uit werk en woning, dan is voor de berekening inkomen uit werk en woning het inkomen nihil. Bereikt u binnen het middelingstijdvak de AOW-leeftijd, dan moet u een correctie toepassen bij het berekenen van uw teruggaaf.

Download het rekenmodel ‘Middeling’ van http://tipsenadvies-medicus.nl/download (MD 10.14.05).

Bij sterk wisselende inkomsten is vaak een middelingsteruggaaf mogelijk. Vaak zal uw accountant of belastingadviseur beoordelen of dit het geval is. Spreek af wie wat doet. Dan verlopen er geen termijnen en weet u zeker dat de jaren worden gemiddeld die het meeste voordeel opleveren.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01