GEBOUW EN GROND - 17.11.2017

Vrijstelling cultuurgrond voor de WOZ

Als agrarisch ondernemer kunt u voor de WOZ-waardering voor grasvelden de cultuurgrondvrijstelling krijgen. Wat zijn de voorwaarden? Wat speelde er?

Vrijstelling. De Wet WOZ heeft een vrijstelling voor land- of bosbouw bedrijfsmatig geëxploiteerde cultuurgronden. Hiervoor gelden eisen. Zo mag cultuurgrond slechts voor een klein deel, maximaal 10%, voor niet-bedrijfsmatige doeleinden worden gebruikt. Bijv. het houden van hobbypaarden. De bedrijfsactiviteiten ten dienste waarvan de grond wordt gebruikt (dus voor minstens 90%) moeten bovendien in ieder geval voor een deel uit landbouwactiviteiten bestaan. De dieren of producten die de dieren voortbrengen, zoals melk, moeten bestemd zijn voor de verkoop. De vrijstelling geldt niet voor de ondergrond van gebouwde eigendommen, zoals stallen of loodsen. Onlangs stapte een agrariër naar de Rechtbank Noord-Nederland, 15.08.2017 (RBNNE:2017:3138) , omdat de gemeente zijn grasland volledig in de waardering had betrokken.

Wat speelde er? X was eigenaar van een agrarisch complex zijnde een woning verbonden met een bedrijfsgebouw, enkele schuren en bergingen. Achter de woonboerderij lagen twee percelen grasland van ruim 20.000 m2 . X exploiteerde een paardenfokbedrijf en paardenpension, maar geen manegeactiviteiten. Het aandeel van de fokactiviteiten lag tussen de 10 en 15%. De percelen grasland werden gemest, geweid en geoogst, vooral om de dieren van het bedrijf te voederen. In mindere mate werd het grasland gebruikt om de paarden te laten (uit)lopen en te laten grazen. X ging in beroep tegen de WOZ-beschikking en stelde dat beide percelen grasland onder de cultuurgrondvrijstelling vielen. De rechter vond dat alleen de fokactiviteiten als landbouw konden worden aangemerkt. Dus moest ook de weidebouw die op beide percelen voor de bedrijfsactiviteiten van X plaatsvond, voor een overeenkomend percentage als weidebouw en dus als landbouw worden aangemerkt. Beide percelen grasland moesten voor 10 tot 15% worden aangemerkt als voor de landbouw bedrijfsmatig geëxploiteerde cultuurgrond en de waarde van de percelen viel voor 10 tot 15% onder de cultuurgrondvrijstelling. X kreeg gelijk!

Een model ‘Bezwaarschrift tegen de WOZ’ kunt u downloaden via http://tipsenadvies-landbouw.nl/download (LB 20.04.01).

Wees kritisch op uw gemeentelijke aanslag onroerendezaakbelasting. Bekijk of u in aanmerking komt voor een vrijstelling voor cultuurgrond.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01