PERSONEEL - 22.02.2018

“Als je me nodig hebt kind, kom ik je wel helpen!”

Stel, u wilt nu nog geen personeel aannemen. Maar uw moeder, die verder geen aandeel in het bedrijf heeft en dit ook niet wil, biedt aan om twee dagen in de week te komen helpen. Een abonnee vroeg ons: “Hoe pak je dit fiscaal juist aan?”

Pa of ma als de redder in nood

De eerste vraag is wat uw ouder (stel, ma) gaat krijgen voor haar werk. Krijgt ze niets, dan is de Belastingdienst niet geïnteresseerd en heeft u dus verder geen verplichtingen. Of krijgt zij een vergoeding of alleen een kostenvergoeding?

Kostenvergoeding. Krijgt zij alleen een compensatie voor haar reiskosten, dan is zij geen werknemer en mag u een vergoeding van de feitelijke kosten belastingvrij aan haar uitbetalen, mits u de hoogte van deze kosten aannemelijk kunt maken.

Beloning. Krijgt zij echt een beloning, dan is het de vraag of zij een werknemer is. Om daar een antwoord op te vinden, zult u moeten beoordelen of uw moeder verplicht is persoonlijke arbeid te verrichten, daarbij onder gezag staat en loon ontvangt. In familieomstandigheden is het vaak onduidelijk of het familielid wel onder gezag staat of dat deze de werkzaamheden verricht vanuit de familierelatie in plaats van de relatie werkgever/werknemer.

Familieband. Helpt uw moeder mee vanwege de familieband, dan is zij geen echte werknemer. Indicaties dat uw moeder geen werknemer is, zijn bijvoorbeeld: haar vrijheid om te komen en gaan wanneer ze wil, vrijheid van handelen, een salaris dat afwijkt van hetgeen normaal is voor de functie.

Let op. Zij kan dan mogelijk nog wel een (fiscaal genoemd) ‘fictieve werknemer’ zijn.

Via http://tipsenadvies-bouw.nl/download (BW 20.12.06) vindt u de volgende hulpmiddelen:1. Checklist fictieve werknemer ja of nee?2. Verzoek aan fiscus oordeel werknemerschap3. Hulp bij aanleveren IB47-verklaring

Op safe spelen, zeker als ...

Geen werknemer. Bent u van mening dat uw moeder meewerkt vanwege de familierelatie en heeft u beiden geen behoefte aan werknemerschap? Leg de situatie dan voor aan de Belastingdienst en leg uit wat in uw geval de reden is dat ze geen werknemer is en vraag de fiscus om dit schriftelijk te bevestigen. Tip. Als uw moeder geen werknemer is en wel een beloning ontvangt, is het slim om een IB47-verklaring in te vullen waarin u opneemt welke vergoedingen uw moeder gehad heeft. Uw moeder moet deze vergoedingen wel in haar eigen aangifte inkomstenbelasting opnemen. Voor u is de beloning aftrekbaar als bedrijfskosten.

Wel werknemer. Is zij een echte of fictieve werknemer, dan moet u (uw bedrijf) een loonbelastingnummer aanvragen, een kopie van haar paspoort bewaren en haar een verklaring over de loonheffingen laten invullen en ondertekenen.

Nadelen. U moet maandelijks loonheffing berekenen en inhouden en premies werknemersverzekeringen afdragen. Die premies worden berekend over het brutoloon (al snel 15%). Ook zult u dan moeten beoordelen of er een cao van toepassing is en welk loon uw moeder op basis van de cao zou moeten krijgen. Een salarisadministrateur kan u daarbij helpen. Bovendien krijgt u allerlei verplichtingen zoals doorbetalen bij ziekte. Een heel gedoe dus en zeker niet goedkoop.

Voordelen. Daar staat echter tegenover dat uw moeder als werknemer wel verzekerd is voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Bovendien is het natuurlijk vaak ook zo dat een goede en betrouwbare hulp zich dubbel en dwars terugverdient. De afweging is aan u.

Helpt een ouder mee in uw bedrijf? Ga dan eerst na of u een vergoeding wilt geven (bij u aftrekbaar als bedrijfskosten). Is dat zo, check dan of deze ouder gezien moet worden als werknemer. Download en gebruik onze hulpmiddelen hierbij. Gemaakte kosten, zoals reiskosten, mag u onbelast vergoeden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01