Betalen als u niet volgens de regels opzegt
Opzegging niet volgens de regels
Wanneer? We spreken van een ‘onregelmatig ontslag’ als de wettelijke regels voor het ontslag niet zijn gevolgd. Denk aan de situatie waarbij maar één maand opzegtermijn in acht wordt genomen i.p.v. drie, maar ook bij een beëindiging van een contract voor bepaalde tijd waarin geen tussentijds opzegbeding is opgenomen.
Betalen! De partij die geen (of niet de juiste) opzegtermijn in acht neemt, moet aan de andere partij een vergoeding betalen. Hoeveel hangt af van de situatie:
- opzegging mogelijk. Als het contract kan worden opgezegd (een contract voor onbepaalde tijd óf een tijdelijk contract met opzegbeding), is de vergoeding het loon over de termijn dat de arbeidsovereenkomst bij regelmatige opzegging had behoren te duren.
Als het contract tussentijds mag worden opgezegd, is de dag waartegen er opgezegd had mogen worden afhankelijk van de opzeggingstermijn en eventueel van de dag waartegen er opgezegd wordt, bijvoorbeeld de laatste dag van de maand. Als deze termijn niet of niet volledig in acht wordt genomen, dan is het loon dat de werknemer daardoor mist in beginsel de hoogte van de gefixeerde schadevergoeding;
- opzegging niet mogelijk. Als het contract niet kan worden opgezegd (een contract voor bepaalde tijd zonder opzegbeding), is de vergoeding het loon over de resterende looptijd van het contract.
Het werkt twee kanten op. Als uw werknemer niet de (juiste) opzegtermijn in acht neemt, kunt u ook van hem deze schadevergoeding vorderen.
Als vorderingen samenvallen
Samenloop. Een werkgever ontsloeg een werkneemster onterecht op staande voet. De werkneemster legde zich neer bij het ontslag maar stapte wel naar de rechter. De handelswijze van de werkgever leidde niet alleen tot een veroordeling tot schadevergoeding vanwege de onregelmatige opzegging, maar ook tot betaling van de transitievergoeding én een billijke vergoeding, Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch, 31.01.2018 (GHSHE:2018:340) .
Schadevergoeding is geen loon. De hoogte van de schadevergoeding wordt bepaald door het loon: alles dat de werknemer zou hebben ontvangen als de juiste opzegtermijn in acht zou zijn genomen. Dus niet alleen loon maar ook vakantietoeslag en andere vaste loonbestanddelen die contractueel zijn vastgelegd. Denk aan een gratificatie of een eindejaarsuitkering.
Wat is er verder nog belangrijk?
- Er is sprake van een zgn. ‘gefixeerde’ schadevergoeding; dit betekent dat de daadwerkelijk geleden schade die door de onregelmatige opzegging is ontstaan, niet relevant is.
- Een werknemer moet het verzoek voor de gefixeerde schadevergoeding binnen twee maanden indienen bij de rechter. Tip. Check de opzegtermijn en voorkom een vordering.
- De rechter kan de vordering tot gefixeerde schadevergoeding matigen maar is daarbij gebonden aan de wettelijke opzegtermijn én hij mag ook niet minder toekennen dan het loon over een periode van drie maanden. Tip. Doe een beroep op matiging, bijv. als de werknemer tijdens de opzegtermijn bij een andere werkgever heeft gewerkt en daarvoor loon heeft ontvangen.