Tijdelijk contract voor vijf jaar?
Tijdelijk contract. Een tijdelijk arbeidscontract, of een ‘arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd’, kan op drie manieren eindigen:
- op de afgesproken datum, bijvoorbeeld op 31 december 2018;
- na verloop van de afgesproken tijd, bijvoorbeeld na zes maanden;
- door een andere reden zoals de afloop van een project.
Let op. De wet zegt niets over de duur van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Dat mag desnoods één dag zijn of vijf jaar. Tip. U mag een contract van twee jaar of langer één keer verlengen met max. drie maanden. Tip. Wilt u daarna met de werknemer verder, maar zonder vast contract? Dan zit er niets anders op dan zes maanden te wachten.
Voorwaarden. Een contract van bepaalde tijd eindigt dan wel vanzelf (van rechtswege), maar dat wil niet zeggen dat alles vanzelf gaat. Zo moet u de werknemer die twee jaar of langer bij u heeft gewerkt een transitievergoeding geven. En u moet de werknemer minimaal één maand voor het einde van het contract schriftelijk laten weten of u wel of niet met hem doorgaat. Bent u te laat, dan moet u een vergoeding betalen.
Download een model ‘Aanzegbrief’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 23.08.01).
De ketenregeling. Als u werkt met tijdelijke arbeidscontracten moet u rekening houden met de ketenregeling: er ontstaat een vast contract na drie tijdelijke contracten die telkens direct (of binnen zes maanden) na elkaar zijn afgesloten of nadat er, na max. twee verlengingen, twee jaar is verstreken. Maar als u één contract sluit, zeg voor vijf jaar, dan is er géén ‘keten’ en eindigt dat contract na afloop van de afgesproken duur.
Eerder uit elkaar. E en contract voor bepaalde tijd is wat het zegt: een contract voor de afgesproken tijd. U kunt het tijdelijke contract alleen vroegtijdig beëindigen als er een proeftijd of een tussentijds opzegbeding in het contract staat. Let op. U moet wel nog toestemming vragen aan het UWV of de kantonrechter en een opzegtermijn in acht nemen.