ZAKELIJK - VARIA - 15.03.2019

Duurzaam: graag, maar hoe?

80% van de Nederlandse ondernemers wil graag duurzamer werken, maar ervaart belemmeringen. Waar vindt u de knowhow en steun?

1.Informatie. Een enquête van de KvK ( https://www.kvk.nl/download/Rapportage_Duurzaam_Ondernemen_dec2018_tcm109-472675.pdf ) wijst uit dat het ondernemers ontbreekt aan informatie, tijd en financiële middelen om zich met verduurzaming bezig te houden. Met het e-book Duurzaam vooruit ( https://kvk.instantmagazine.com/e-zines-kvk/duurzaam-vooruit ) en een Kansenkompas ( https://www.kvk.nl/download/Kansenkompas%20Bedrijfsvoering_tcm109-446242.pdf ) helpt de KvK zelf een handje. Ook websites als Energie voor MKB ( http://www.energievoormkb.nl/ondernemers/ ), Duurzaam ondernemen ( https://www.duurzaam-ondernemen.nl ) en Platform duurzame huisvesting ( https://www.platformduurzamehuisvesting.nl ) bieden gerichte informatie.

2. De kosten. Zorgen over de kosten van verduurzaming blijken een belangrijk struikelblok voor veel ondernemers. Toch kan duurzaamheid u juist geld besparen en extra winst opleveren, vertellen MVO Nederland ( https://mvonederland.nl/mvo-loont ) en Duurzaam MKB.nl ( http://www.duurzaammkb.nl/voordelen_duurzaam_ondernemen ). Sprout ( https://www.sprout.nl/how-to/ondernemen/mvo/duurzaam-ondernemen-zonder-budget-tips-voor-gratis-mvo ) geeft enkele tips voor verduurzaming die u niets kosten.

3. Hulp van de bank. Ondernemers verwachten dat hun bank hen helpt bij de verduurzaming van hun bedrijf, bv. met kennis en leningen. Rabobank ( https://www.rabobank.nl/bedrijven/ondernemen/mkb-ondernemers/duurzaam-ondernemen/ ) opende een Circulair Ondernemen Desk die ondernemers ondersteunt. ABN AMRO ( https://www.duurzameinvesteringstool.nl ) heeft een Duurzame Investeringstool die ondernemers helpt met de verduurzaming van hun bedrijfspanden.

4. Subsidie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ( https://www.rvo.nl ) geeft informatie over duurzaam ondernemen, maar wijst ook de weg naar subsidieregelingen van de overheid.

Bezoek de KvK voor een goede inleiding in de aspecten van verduurzaming. Onderzoek bij de financiering ook de subsidiemogelijkheden op RVO.nl.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01