IN DE KIJKER - 15.03.2019

Gescheiden van tafel en bed, wat is dat?

U krijgt een huis in de verkoop van een echtpaar dat van tafel en bed gescheiden is. Wat houdt dit precies in? Wie moet er nu de koopovereenkomst tekenen? Hoe zit het met de toestemmingseis?

Scheiding van tafel en bed

Huwelijksband niet verbroken. Scheiding van tafel en bed is het middel om tot een verbreking van de samenleving te komen, zonder dat de huwelijksband wordt verbroken. De echtgenoten blijven dus met elkaar gehuwd. Er kunnen godsdienstige of andere redenen voor echtgenoten zijn om het huwelijk in stand te houden. Ook kan de scheiding van tafel en bed een overgangsstadium voor ontbinding van het huwelijk zijn.

Beschikking. Scheiding van tafel en bed komt tot stand door de inschrijving van de beschikking van een rechter in het huwelijksgoederenregister.

Toestemmingseis

Verkoop echtelijke woning. Zoals bekend, heeft een echtgenoot voor de verkoop van de echtelijke woning de schriftelijke toestemming van zijn echtgenoot nodig (art. 1:88 BW) . Bij de overdracht (de levering) bij de notaris moet uit de akte van levering blijken dat de voor de koopovereenkomst vereiste toestemming is verleend.

Niet bij scheiding van tafel en bed. De wet bepaalt dat deze toestemmingseis niet geldt voor van tafel en bed gescheiden echtgenoten. De verkopende echtgenoot heeft dus geen toestemming nodig van zijn echtgenoot. Let op. In bepaalde gevallen kan het toch nodig zijn dat de echtgenoten allebei de koopovereenkomst en de akte van levering tekenen. Hoe zit dat?

Bij scheiding van tafel en bed

Beschikkingsbevoegdheid. Door de indiening van een verzoek tot scheiding van tafel en bed wordt de gemeenschap ontbonden. De ontbonden huwelijksgemeenschap wordt dan voor wat betreft het bestuur (waaronder begrepen beschikkingsbevoegdheid) beheerst door het algemene vermogensrecht. Dit brengt mee dat de echtgenoten uitsluitend tezamen bevoegd zijn om beschikkingshandelingen te verrichten. Hoe zit het dan met de te verkopen woning?

Woning in gemeenschap. Als de verkopende, van tafel en bed gescheiden echtgenoten gehuwd zijn in een algehele gemeenschap van goederen dan wel een gemeenschap waartoe de te verkopen woning behoort, moeten zij alsnog tezamen de koopovereenkomst en de leveringsakte tekenen.

Woning niet in gemeenschap. Als de verkopende, van tafel en bed gescheiden echtgenoten echter gehuwd zijn met uitsluiting van iedere gemeenschap dan wel in een huwelijksgemeenschap waartoe niet de te verkopen woning behoort, hoeft alleen de eigenaar van de woning de koopovereenkomst en de akte van levering te tekenen. Zijn van tafel en bed gescheiden echtgenoot hoeft dan geen toestemming ex art. 1:88 BW te geven.

Wat betekent dit voor u als makelaar?

Voor de vraag wie u als verkopers opneemt in de koopovereenkomst, moet u controleren hoe - onder welk huwelijksvermogensregime - de echtgenoten zijn gehuwd. Als zij gehuwd zijn in een algehele of beperkte gemeenschap van goederen waartoe de woning behoort, dan moeten zij beiden de koopovereenkomst tekenen. Hebben zij iedere gemeenschap uitgesloten, dan heeft u de echtgenoot van de verkoper niet nodig, zelfs niet voor de toestemming ex art. 1:88 BW.

Om te bepalen wie u als verkopers opneemt in de koopovereenkomst is het van belang hoe - onder welk huwelijksvermogensregime - de echtgenoten zijn gehuwd. Hebben zij iedere gemeenschap van goederen uitgesloten, dan heeft u de echtgenoot van de verkoper niet nodig, zelfs niet voor toestemming.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01