PERSONEEL - 08.03.2019

Ontslag van een medewerker vanwege relatie met patiënt

Een relatie tussen een zorgverlener en een patiënt is eigenlijk altijd ‘not done’, maar als de zorgverlener een patiënt begeleidt met het verstervingsproces en bovendien erfgenaam is, is het tijd voor maatregelen. Wat vindt de rechter?

Ontbinding arbeidsovereenkomst

Relatie. Huisartsenmaatschap Quest verzoekt bij de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst met doktersassistente Wilma. Wilma was een relatie aangegaan met patiënt Loek en was benoemd tot zijn erfgenaam. Zij was zelfs een geregistreerd partnerschap met Loek aangegaan om de nalatenschap fiscaalvriendelijk te kunnen aanvaarden.

Versterven. Belangrijk hierbij is verder dat Wilma Loek begeleidde bij het proces van versterven. Zij deed dit in haar hoedanigheid van medewerkster van de huisartsenpraktijk.

In strijd met de regels …

Volgens Quest heeft Wilma de ‘gouden regel’ geschonden dat er geen giften mogen worden aangenomen van diegenen tot wie een hulpverlener in een behandelrelatie staat.

BIG. Voor BIG-geregistreerde zorgverleners is dit geregeld in artikel 4:59 BW. In dit artikel is bepaald dat zij die iemand gedurende een ziekte waaraan hij is overleden, hebben bijgestaan, geen voordeel mogen trekken uit uiterste wilsbeschikkingen die de patiënt gedurende de behandeling ten behoeve van de behandelaar heeft gemaakt. In de Beroepscode Doktersassistent (NVDA) is bepaald dat in de relatie met de patiënt de professionele grenzen in acht moeten worden genomen.

Medewerkster ziet dat anders

Dat is privé! Wilma voert aan dat Quest al langer van haar af wilde en kennelijk op zoek is gegaan naar ‘een stok om mee te slaan’. Zij vindt verder dat Quest haar privacy ernstig heeft geschonden door te gaan ‘spitten’ in haar privé-achtergronden. Zij is weliswaar een geregistreerd partnerschap aangegaan met Loek, maar van verwijtbaar handelen is geen sprake geweest.

Ik wist er niks van ... Zij stelt dat zij niet wist dat Loek haar tot zijn enige erfgename had benoemd. Hij zou niet gewild hebben dat zijn nalatenschap aan de staat zou vervallen, en ook niet dat het tarief van 40% aan successierecht van toepassing zou zijn. De notaris zou hebben voorgesteld om een geregistreerd partnerschap aan te gaan zodat het vermogen door het huwelijksgoederenrecht aan haar zou toekomen. Volgens Wilma was er geen sprake van een ‘verboden’ relatie omdat het geregistreerd partnerschap puur om fiscale redenen was aangegaan. Van een affectieve relatie is nooit sprake geweest.

Niks BIG ... Wilma stelt geen BIG-beroepsbeoefenaar te zijn en dus was artikel 4:59 BW niet op haar van toepassing. Zij zou de beroepscode niet hebben overtreden omdat zij de professionele grenzen steeds in acht zou hebben genomen. Haar zorg voor de patiënt was professioneel en gewetensvol geweest, heeft diens lijden verlicht en de kwaliteit van zijn leven verbeterd.

Oordeel kantonrechter

Terecht ontslag. Volgens Rechtbank Zeeland-West-Brabant (RBZWB:2019:192) is het handelen van Wilma en het verzwijgen van de situatie een dringende reden voor ontslag, zodat de arbeidsovereenkomst direct ontbonden kan worden. Gelet op de ernstige verwijtbaarheid van Wilma is er geen plaats voor een billijke vergoeding.

Een relatie met een patiënt en het verzwijgen van deze relatie tegenover de werkgever vormt een dringende reden voor ontslag. Dat deze relatie zou zijn aangegaan om fiscale redenen, is geen reden om hierover anders te oordelen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01