KOSTENAFTREK - 21.03.2019

Ook op vakantie nota’s geld waard

Zelfs tijdens uw vakantie heeft u zakelijke uitgaven. Die bonnetjes en facturen zijn geld waard, mits u voldoet aan alle fiscale voorwaarden. Welke zijn dat?

Veel ondernemers gaan er in deze tijd weer even tussenuit om op de ski’s te staan of op andere wijze van de sneeuw of zon te genieten. Tijdens uw vakantie maakt u zich liever niet druk om zaken, maar toch valt daaraan niet altijd te ontkomen, bijvoorbeeld als het zakelijke facturen betreft.

Auto, telefoon, etc. Een belangrijke kostenpost (brandstof, reparaties, tol, etc.) betreft de auto van de zaak. Zo zijn in beginsel alle hierop betrekking hebbende kosten aftrekbaar, ook die u maakt tijdens uw vakantie. Voor het privégebruik wordt uw winst namelijk reeds gecorrigeerd via de bekende bijtelling. Ook andere zakelijke uitgaven kunnen zich tijdens uw vakantie voordoen. U koopt bijvoorbeeld een oplader voor uw smartphone omdat u die weer eens vergeten was of een boek op uw vakgebied.

Aftrekbaar van de winst. Zulke zakelijke uitgaven zijn aftrekbaar. Van belang is wel dat u de uitgaven aannemelijk kunt maken, dus moet u niet vergeten de facturen te bewaren. Tip. Laat nota’s meteen op naam van uw bedrijf zetten, om moeilijkheden met de fiscus te voorkomen.

Btw verrekenbaar? Btw op zakelijke uitgaven is aftrekbaar als u zelf ook btw-belaste prestaties verricht. De btw op uitgaven binnen de EU kunt u tegenwoordig terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Let op.  Daar zit wel de nodige administratie aan vast, dus voor enkele tientjes kunt u zich de moeite beter besparen. De in andere EU-landen betaalde btw kunt u terugkrijgen als de btw per land minstens € 50 per jaar betreft. De btw vraagt u terug via de Nederlandse Belastingdienst. Dit moet digitaal gebeuren. Kijk voor meer info en de eisen per EU-land op www.belastingdienst.nl (zoekterm: btw terugvragen uit andere EU-landen).

Wat scheelt dat nou? Stel dat u tijdens uw rit naar de wintersport voor € 400 aan brandstof tankt en voor € 200 aan overige zakelijke uitgaven heeft. U kunt dan ruim € 100 aan btw terugkrijgen. Bovendien komen de kosten ten laste van uw winst. Uitgaande van een tarief van 40%, scheelt dit € 200 aan te betalen belasting. Voor u alleen betreft het dus al een voordeel van € 300. Toch mooi meegenomen …

Laat nota’s voor zakelijke uitgaven meteen op uw bedrijfsnaam zetten. Bewaar alle bonnetjes, ook de autokosten zijn immers aftrekbaar tijdens uw vakantie.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01