FISCOTIP - 08.04.2021

Draag uw BV fiscaalvriendelijk over aan uw kinderen

Als u uw BV verkoopt en de opbrengst aan uw kinderen ten goede laat komen, is de Belastingdienst de lachende derde. U betaalt belasting over de reserves van uw BV en uw kinderen betalen schenkbelasting. Wat is daaraan te doen?

Oude dag goed geregeld. Indien u als dga de pensioengerechtigde leeftijd nadert, kunt u uw BV overdragen aan uw kind(eren). Heeft u uw oude dag al goed geregeld, dan is schenken de meest waarschijnlijke optie. Helaas eist de Belastingdienst dan zijn tol. U betaalt over de reserves van uw BV 26,9% belasting in box 2 en als u de netto-opbrengst aan uw kind(eren) schenkt, kost dat ook nog eens tot 20% schenkbelasting. U kunt dit gelukkig goeddeels voorkomen, mits u het tijdig goed regelt en u aan de voorwaarden houdt.

Schenkbelasting voorkomen

Bedrijfsopvolgingsregeling. De schenkbelasting voor schenkingen aan uw kinderen bedraagt 10% tot een bedrag van € 128.751, over het meerdere 20%. U kunt deze heffing goeddeels voorkomen door uw BV aan uw kind(eren) te schenken, onder de voorwaarde dat deze wordt voortgezet. In dat geval is tot een bedrag van € 1.119.845 de gehele schenking vrijgesteld. Is uw bedrijf meer waard, dan is van het meerdere slechts 17% belast.

Voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat het bedrijf minstens vijf jaar wordt voortgezet en de aandelen in deze periode niet worden verkocht. Tip. Het voortzetten van de BV hoeven uw kinderen niet zelf te doen. Ze kunnen dus bijv. een directeur aanstellen en zelf hun eventuele eigen beroep blijven uitoefenen. Verder is het met name van belang dat u als schenker minstens vijf jaar aanmerkelijkbelanghouder van de BV bent. Dit betekent dat u minstens 5% van de aandelen in bezit heeft. Wilt u op deze manier dus een deel van uw vermogen belastingvrij aan uw kinderen doorgeven, speel hier dan tijdig op in.

Uitstel van betaling. Is uw BV zo veel waard dat over een deel ervan toch schenkbelasting moet worden betaald, dan is hiervoor tien jaar uitstel van betaling mogelijk. Als u hiervoor kiest, moet er wel jaarlijks 10% worden afbetaald plus rente.

Aanmerkelijkbelangheffing voorkomen

Minstens drie jaar in dienst. Naast het voorkomen van schenkbelasting, kunt u ook de aanmerkelijkbelangheffing voorkomen. U betaalt namelijk in box 2 26,9% belasting over de meerwaarde (de boekwinst en de reserves) van uw BV. De belangrijkste voorwaarde hiervoor is dat uw kind(eren) minstens drie jaar als werknemer in dienst is bij uw BV. Bij een aanzienlijke meerwaarde is dit dus zeker te overwegen. Let op. Dit is overigens slechts ‘uitstel van executie’. Bij verkoop te zijner tijd door uw kind, zal deze alsnog over de meerwaarde moeten afrekenen. Tip. Overigens is niet bepaald hoeveel uren uw kind werkzaam moet zijn. Uw kind kan dus ook slechts voor een gering aantal uren bij de BV op de loonlijst staan. Fiscaal is er namelijk al snel sprake van een dienstbetrekking, dus dit hoeft de faciliteit in beginsel niet in de weg te staan.

Verzoek indienen. Vergeet niet een verzoek in te dienen als u van genoemde faciliteiten wilt profiteren. Geruisloos doorschuiven van de aanmerkelijkbelangclaim kent namelijk ook nadelen, zoals beperkter afschrijven, en u kunt er dus ook voor kiezen deze faciliteit niet toe te passen.

Wat is het voordeel?

Voorbeeld.Heeft uw BV een waarde van bijv. € 2,5 miljoen, dan scheelt alleen al het voorkomen van schenkbelasting de verkrijger € 453.075 aan te betalen belasting. Was de verkrijgingsprijs bijv. € 1 miljoen, dan wordt er ook nog € 403.500 (€1,5 miljoen x 26,9%) aan box 2-heffing uitgesteld. Zeker in deze coronacrisis de moeite waard.

U kunt beter de aandelen van uw BV aan uw kind(eren) schenken, dan de verkoopopbrengst. De BV moet dan minstens vijf jaar worden voortgezet en de aandelen mogen ook vijf jaar niet worden verkocht. Daarnaast kunt u de directe fiscale afrekening over de reserves in de BV voorkomen door uw kind tijdig op de payroll van de BV te zetten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01