ONDERNEMINGSVERMOGEN - 08.04.2021

Uw aankoop als zakelijk of privé aanmerken?

Voor (para)medische beroepsbeoefenaren met een eenmanszaak of die vennoot zijn in een maatschap of vennootschap onder firma is het belangrijk om na te denken over de vermogensetikettering. Wat moet u daarvan weten?

Wel of niet ‘op de zaak’?

Etikettering. Bij vermogensetikettering gaat het erom of u bepaalde vermogensbestanddelen wel of niet als zakelijk aanmerkt. Vermogensetikettering is een fiscale aangelegenheid die zich voordoet bij zelfstandig (IB-)ondernemers. Fiscaal gezien kennen we drie soorten vermogen:

  • verplicht van de onderneming. Bij verplicht ondernemingsvermogen gaat het om bezittingen (en schulden) die zo zeer ‘horen’ bij uw praktijk dat u deze als zakelijk moet aanmerken, bijv. uw praktijkpand of uw behandeltafel;
  • verplicht privé. Verplicht privévermogen zijn die bezittingen of schulden die helemaal niets met uw praktijk te maken hebben. Denk aan uw privéwoning en de daarop rustende hypotheek;
  • keuzevermogen. Blijft over de categorie keuzevermogen. Hierbij gaat het om bezittingen en schulden die zowel zakelijk als privé zijn. Denk aan de auto die u zowel gebruikt om visites te rijden als voor privéritten. Een ander voorbeeld is een woon-praktijkpand.

Geen onbegrensde keuze. De categorie keuzevermogen is natuurlijk het meest interessant. Hier kunt u kiezen voor wat voor u het gunstigste uitpakt. Let op. Er is wel een grens. U mag bij uw keuze de redelijkheid niet (helemaal) uit het oog verliezen.

Ondernemingsvermogen

Kosten aftrekbaar. Als u een vermogensbestanddeel als zakelijk aanmerkt, kunt u de kosten aftrekken. Ook kunt u erop afschrijven en kunt u aanspraak maken op investeringsaftrek. De eventuele winst bij verkoop wordt belast als winst en verlies is uiteraard aftrekbaar. Let op. Als u een als zakelijk aangemerkt vermogensbestanddeel ook privé gebruikt, heeft dit gevolgen. Een deel van de kosten is dan namelijk niet aftrekbaar (denk aan de bijtelling voor het privégebruik van uw praktijkauto).

Privévermogen

Geen fiscale voordelen. Is een vermogensbestanddeel als privé aangemerkt, dan kunt er niet op afschrijven en ook geen aanspraak maken op kostenaftrek of investeringsaftrek.

Wel onbelaste boekwinst. Het voordeel van de keuze voor privévermogen is dat een eventuele waardestijging (boekwinst) niet belast is bij verkoop van het vermogensbestanddeel. Als u een flinke waardestijging verwacht, is het dus gunstig om dit vermogensbestanddeel als privé te etiketteren. Kosten van eventueel zakelijk gebruik kunt u aftrekken. Denk aan het zakelijk gebruik van uw privéauto. Hiervoor kunt u € 0,19 per kilometer aftrekken.

Schulden

Voor de schulden die u aangaat ten behoeve van de aanschaf van een vermogensbestanddeel, geldt de regel: activum volgt passivum. De schuld volgt dus het vermogensbestanddeel.

Keuze herziening

In principe zit u vast aan uw keuze. De etikettering van een vermogensbestanddeel wijzigen, kan alleen als er sprake is van een bijzondere omstandigheid, zoals een wijziging in de wet, jurisprudentie of de functie van het vermogensbestanddeel. Denk bijv. aan een auto die u alleen nog maar privé gebruikt. Dan mag, of eigenlijk moet, deze auto naar het privévermogen.

Vermogensetikettering is een lastig vraagstuk wat gevolgen heeft voor de winst voor mogelijk vele jaren. Vaak is een keuze voor privé aan te raden als een waardestijging te verwachten is. Bij een verwachte waardedaling kiest u beter voor ondernemingsvermogen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01