LOON - 02.04.2021

Wat als uw werknemer onder bewind staat?

U krijgt bericht dat uw werknemer onder bewind staat. Dat is even schrikken, want dat heeft u nog niet eerder aan de hand gehad. Wat houdt zo’n bewind in, wat moet u weten en wat moet u doen?

Onder bewind

Wat is het? Een persoon kan onder bewind worden gesteld als hij “als gevolg van zijn lichamelijke of geestelijke toestand tijdelijk of voor langere tijd niet in staat is zijn vermogensrechtelijke belangen (lees: zijn financiën) volledig waar te nemen”.

Financieel bewind. De wet kent verschillende soorten bewind, maar in de praktijk zult u meestal te maken hebben met een financieel bewind. Dat wil zeggen dat uw werknemer niet meer zelf kan beslissen over zijn financiën. Een bewindvoerder, of uw medewerker zelf, zal u op de hoogte brengen van het bewind.

Hoe komt iemand onder bewind

Niet meer zelf. Iemand komt onder bewind te staan als hij niet meer volledig voor zichzelf kan zorgen. Vaak gaat het hier hoofdzakelijk over zorg voor de financiën. Meestal betekent dat dus dat uw medewerker die onder bewind staat, niet in staat is om adequaat met geld om te gaan. Vaak zijn er dan ook al grote financiële problemen.

Door de rechter. Als iemand financiële problemen heeft, kan een familielid of een hulpverlener in overleg met de betreffende persoon een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Hij verzoekt dan een bewind in te stellen en een bewindvoerder te benoemen. De rechter zal het verzoekschrift behandelen tijdens een zitting, waarbij hij de betrokken partijen zelf wil horen. Daarna neemt hij een beslissing en kan de bewindvoerder aan de slag.

Wel overeenkomsten aangaan. Iemand die onder bewind staat, kan nog wel overeenkomsten aangaan, maar niet meer met betrekking tot datgene waar hij voor onder bewind staat. Vermoedt u dat een medewerker onder bewind staat, bijv. omdat hij financiële problemen heeft, check dit dan op de website van de Rechtspraak ( https://ccbr.rechtspraak.nl/#!/zoeken ). Daar vindt u ook de naam en het adres van de bewindvoerder.

De gevolgen voor de werkgever

Toestemming bewindvoerder. Zodra uw medewerker onder bewind staat, is hij niet meer beslissingsbevoegd over zaken die onder het bewind vallen, vaak zijn financiën. Voor alle financiële zaken heeft u dan toestemming nodig van de bewindvoerder. De bewindvoerder zal contact met u opnemen om door te nemen waar u bijv. het salaris naar moet overmaken. Tip. Zorg voor een goed contact met de bewindvoerder en zorg ervoor dat deze op de hoogte is van een verhoging van het salaris, een verandering van contract, etc. Bespreek dit dus met zowel uw werknemer als met zijn bewindvoerder.

Vervanger. Juridisch gezien treedt de bewindvoerder op als ‘vervangende partij’ met betrekking tot zaken die onder het bewind staan. Uw werknemer heeft hier niets meer over te zeggen. Tip. Overleg goed met de bewindvoerder. Houd hem steeds op de hoogte en vraag indien nodig toestemming.

Uw medewerker heeft schulden

Schulden hebben veel gevolgen. Meestal is een onderbewindstelling het gevolg van grote problemen, bijv. schulden. Een medewerker met schulden is vaker ziek en minder productief. Een bewindvoerder kan rust geven, waardoor uw werknemer weer opbloeit. Maar ook zonder bewindvoerder kunt u, al dan niet met hulp van een deskundige, uw medewerker helpen. Signaleer op tijd eventuele financiële problemen en schakel hulp in.

Als iemand niet meer zelf voor zijn financiën kan zorgen, bijv. omdat er grote schulden zijn, kan de rechter hem onder bewind stellen. De bewindvoerder moet dan de financiën verzorgen. Zorg voor een goed contact met de bewindvoerder.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01