FACTUUR EN BTW - 13.03.2023

Voorkom hoge boete, factureer dus tijdig aan uw klant

Ingevolge de btw-wetgeving bent u gehouden aan een wettelijke termijn waarbinnen u moet factureren. Een boete kan, als de inspecteur daarover valt, behoorlijk in de papieren lopen. Wat zijn de regels? Waar moet u voor waken?

Hoe zat het ook alweer?

Zoals u weet, moet u indien u verplicht bent om een factuur uit te reiken, naast de factuurvereisten ook voldoen aan een aantal administratieve verplichtingen. Zo bent u verplicht een factuur uit te reiken uiterlijk op de 15e van de maand die volgt op de maand waarin u de goederen of diensten heeft geleverd.

Voorbeeld.U levert op 10 maart een product. U moet uiterlijk op 15 april de factuur versturen.

Factuurstelsel. Als u het factuurstelsel toepast, dan bent u de omzetbelasting verschuldigd op het moment dat u de factuur uitreikt of, indien u deze niet tijdig uitreikt, op het moment dat u de factuur uiterlijk had moeten uitreiken. De verschuldigde omzetbelasting moet u dan aangeven in het tijdvak waarin u de factuur heeft uitgereikt of in geval van niet-tijdige uitreiking van de factuur in het tijdvak waarin de factuur uiterlijk uitgereikt had moeten zijn.

Voorbeeld.Op 20 maart heeft u een dienst voltooid. U bent verplicht de factuur uiterlijk op 15 april uit te reiken. Op 31 maart reikt u hiervoor een factuur uit. U doet kwartaalaangifte. De verschuldigde omzetbelasting moet u afdragen over het eerste kwartaal van 2023. Het maakt hierbij niet uit of de factuur betaald is of niet.

Voorbeeld.Op 20 maart heeft u een dienst voltooid. U bent verplicht de factuur uiterlijk op 15 april 2023 uit te reiken. Op 10 april reikt u hiervoor een factuur uit. U doet kwartaalaangifte. De verschuldigde omzetbelasting moet u afdragen over het tweede kwartaal van 2023. Het maakt hierbij niet uit of de factuur betaald is of niet.

Factuur niet of niet tijdig uitgereikt

In het geval waarin u een factuur niet tijdig uitreikt, bent u de omzetbelasting verschuldigd op het moment dat u de factuur uiterlijk had moeten uitreiken.

Tijdstip levering. Om te bepalen wanneer u (uiterlijk) de factuur moet uitreiken, is het tijdstip van de levering van de goederen of de voltooiing van de dienst maatgevend.

Voorbeeld.U bent schrijver en schrijft een reclametekst voor een bedrijf. Op 15 mei heeft u de door u geschreven reclametekst per e-mail verstuurd naar uw klant. De dienst is hiermee door u voltooid op 15 mei. U moet uiterlijk op 15 juni een factuur uitreiken. U heeft echter met uw klant afgesproken dat u pas een factuur kunt uitreiken op het moment dat de reclametekst gepubliceerd wordt. De reclametekst wordt op 1 juli gepubliceerd. U stuurt op 1 juli een factuur. De btw is echter verschuldigd op het moment dat de factuur uiterlijk uitgereikt had moeten worden. In dit geval dus 15 juni. Ingeval u dus kwartaalaangifte doet, moet u de verschuldigde omzetbelasting (ook al heeft u hiervoor nog geen factuur voor gemaakt) afdragen over het tweede kwartaal van 2023. Uw klant mag de btw pas als voorbelasting in aftrek nemen in het btw-tijdvak waarin u de factuur heeft uitgereikt.

Verzuimboete? Voldoet u niet aan alle administratieve verplichtingen, zoals het tijdig versturen van een factuur, dan loopt u kans op een verzuimboete van ten hoogste € 5.514. Let op.  Opzet of grove schuld is hierbij niet vereist.

Kasstelsel. Indien u het kasstelsel toepast, bent u de btw verschuldigd op het moment dat u de betaling ontvangt.

U bent verplicht een factuur uit te reiken uiterlijk op de 15e van de maand die volgt op de maand waarin u de goederen of diensten heeft geleverd. Doet u dit niet tijdig, dan bent u de omzetbelasting verschuldigd op het moment dat u de factuur uiterlijk had moeten uitreiken. U loopt ook kans op een hoge verzuimboete van maximaal € 5.514.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01