BELASTINGEN - 07.11.2023

Terecht een verzuimboete van de Belastingdienst?

Belastingplichtigen die de belastingaangifte niet of te laat indienen, lopen het risico een verzuimboete opgelegd te krijgen. De rechter moest zich erover buigen of deze bij uw collega terecht was opgelegd ...

Verzuimboete?

Voor de aanslagbelastingen (zoals de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting) geldt dat de aangifte binnen een door de inspecteur gestelde termijn moet worden gedaan. Belastingplichtigen die de aangifte niet of te laat indienen, lopen het risico een verzuimboete opgelegd te krijgen van ten hoogste € 5.514 (2023) (art. 67a AWR) . Let op.  Hierbij kijkt de Belastingdienst naar de datum waarop de aangifte wordt ontvangen en niet naar de datum waarop de aangifte is verzonden.

Voor meer informatie over de verzuimboete, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 26, nr. 5.

Uit de praktijk, wat gebeurde er?

Op 28 februari 2019 ontvangt een belastingplichtige een uitnodiging tot het doen van aangifte inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen (IB/PVV) voor het jaar 2018. De aangifte moet voor 1 mei 2019 ingediend zijn. De belastingplichtige vraagt uitstel aan voor het doen van de aangifte die hem wordt verleend tot 1 september 2019.

Aanmaning. Omdat de belastingplichtige nog geen aangifte heeft gedaan, ontvangt hij met dagtekening 21 oktober 2019 een herinnering. Ook hier geeft de belastingplichtige geen gehoor aan. De Belastingdienst stuurt de belastingplichtige met dagtekening 22 november 2019 een aanmaning. In deze aanmaning staat: “Uw aangifte moet nu uiterlijk 6 december 2019 bij ons binnen zijn”. Ook staat in deze brief dat er bij niet-tijdige indiening van de aangifte IB/PVV een boete kan worden opgelegd van minimaal € 369 (2019) tot maximaal € 5.278 (2019).

Aangiftebiljet verstuurd, maar ... Op 5 december 2019 verstuurt de belastingplichtige het aangiftebiljet IB/PVV 2018 met de post. De aangifte wordt echter pas op 9 december 2019 door de Belastingdienst ontvangen. De inspecteur kan dit onderbouwen met een uitdraai uit het Aanslag Belastingen Systeem (ABS) van de Belastingdienst.

... toch te laat. Omdat de aangifte IB/PVV te laat is ingediend, krijgt de belastingplichtige een verzuimboete opgelegd van € 369. De Belastingplichtige is het hier niet mee eens. Hij had immers de aangifte op 5 december 2019 op de post gedaan en stelt daarom ook dat de aangifte tijdig op 6 december moet zijn ontvangen door de Belastingdienst.

Wat zegt de rechter?

Hof Den Haag (ECLI:NL:GHDHA:2023:1763) heeft geen reden om te twijfelen over de ontvangstdatum van de aangifte. De inspecteur kon dit immers onderbouwen met een uitdraai uit het Aanslag Belastingen Systeem (ABS) van de Belastingdienst. Daarbij heeft de verzuimboete tot doel het onderhouden en versterken van de bereidheid om fiscale verplichtingen na te komen. Hierbij speelt de mate van verwijtbaarheid van het verzuim geen rol. Op basis van vaste rechtspraak dient alleen bij afwezigheid van alle schuld een oplegging van een verzuimboete achterwege te blijven. Hiervan is sprake als de belastingplichtige in de gegeven omstandigheden alle van hem in redelijkheid te vergen zorg heeft betracht om te bewerkstelligen dat er tijdig aangifte zou worden gedaan. Doordat de belastingplichtige de aangifte een dag voor de uiterste ontvangstdatum op de post heeft gedaan, heeft hij zelf het risico genomen dat de aangifte te laat zou kunnen worden ontvangen. De verzuimboete blijft dan ook in stand. Let op.  De ontvangstdatum is van belang, niet de verzenddatum.

De Belastingdienst kijkt naar de datum waarop de aangifte wordt ontvangen en niet naar de datum waarop de aangifte is verzonden. De rechter liet de verzuimboete in stand. Houd daar dus rekening mee bij het versturen van een aangifte.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01