RECHT - 28.11.2008

Wel of geen behoefte aan partneralimentatie?

Als u en uw partner uit elkaar gaan en uw partner (nog) niet volledig in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien, dan kunt u verplicht worden om financieel bij te dragen. Hoe zit dat?

Hoezo ‘behoefte’ en ‘welstand’? Hoeveel u moet bijdragen, is enerzijds afhankelijk van de behoefte van uw ex-partner en anderzijds van uw draagkracht (wat u kunt betalen). De behoefte van de ex-partner wordt vastgesteld aan de hand van de levensstandaard (= de welstand) tijdens het huwelijk. Hierbij wordt onder meer gekeken naar het nettogezinsinkomen en het uitgavenpatroon in de laatste jaren van het huwelijk. Verder wordt rekening gehouden met de bedragen die uw ex-partner verdient of redelijkerwijs zou kunnen verdienen (= de verdiencapaciteit). Of van uw ex-partner mag worden verwacht dat hij of zij fulltime werkt, is mede afhankelijk van de vraag of de ex-partner ook nog de zorg voor één of meerdere kinderen heeft.

Reserveringen? Vaak wordt de ‘behoefte’ vastgesteld op 60% van het nettogezinsinkomen tijdens het huwelijk, verminderd met de kosten van eventuele kinderen. Dat betekent echter niet dat voor de berekening altijd moet worden uitgegaan van het gehele inkomen tijdens uw huwelijk. Als land- of tuinbouwer in uw eigen bedrijf zal een deel van het inkomen wellicht zijn gebruikt voor reserveringen voor toekomstige investeringen. Deze uitgaven zijn niet van invloed op de behoefte van uw ex-partner. De rechter zal de behoefte dan ook eerder afleiden uit het uitgavenpatroon (de bedragen die u uitgaf aan levensonderhoud, sparen, beleggen, oudedagsvoorziening en de privé-uitgaven van uw ex partner).

Wijziging alimentatie

Wat bij daling van inkomsten? De hoogte of de duur van de alimentatieplicht kan, als er sprake is van ingrijpende wijziging van omstandigheden, worden aangepast. Bijvoorbeeld als uw inkomen sterk is gedaald door arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid. Niet iedere inkomensdaling leidt tot verlaging van de alimentatie. Als u de inkomensdaling zelf heeft veroorzaakt of als verwacht wordt dat u de inkomensdaling op korte termijn ongedaan kunt maken, kan de rechter bepalen dat de alimentatie ongewijzigd blijft. Tip. U kunt afspreken dat gewijzigde omstandigheden geen invloed hebben op de alimentatie (= een niet-wijzigingsbeding). Dit moet u wel schriftelijk (in uw echtscheidingsconvenant) vastleggen. Voordeel is dat u dan weet waar u aan toe bent. Nadeel is dat, ook als het u financieel tegenzit, u nog steeds de afgesproken alimentatie moet betalen. Alleen bij een “zo ingrijpende wijziging van omstandigheden dat het niet redelijk zou zijn om degene die om wijziging vraagt, aan het beding te houden” kan van het niet-wijzigingsbeding worden afgeweken.

Einde alimentatie

12 jaar? Een alimentatieplicht die ná 1 juli 1994 is vastgesteld, eindigt uiterlijk 12 jaar na de datum waarop de echtscheiding (of de beëindiging van het geregistreerde partnerschap) is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, tenzij uw ex-partner binnen drie maanden na afloop van deze periode aan de rechter verlenging vraagt en de rechter dit verzoek toewijst. Dit gebeurt echter alleen in bijzondere gevallen. Let op. Bent u korter dan vijf jaar getrouwd geweest of heeft het geregistreerde partnerschap minder dan vijf jaar geduurd en zijn er geen kinderen, dan is de duur van de alimentatieplicht gelijk aan de duur van het huwelijk of het geregistreerde partnerschap. De alimentatieplicht eindigt ook definitief wanneer uw ex-partner gaat (her)trouwen of samenwonen of bij ernstig wangedrag van uw ex-partner.

Als u samen afspraken maakt over de partneralimentatie, houd dan ook rekening met mogelijke wijzigingen in uw financiële situatie. Goed advies is daarbij onmisbaar.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01