GEZONDHEIDSRECHT - TUCHTRECHTSPRAAK - 28.11.2008

Wilt u dat even op papier zetten?

Een verpleegkundige geeft een kort, neutraal briefje aan de advocaat van een ex-patiënte. Had ze dat mogen doen? Hoe dekt u zich in?

Psychose. In 2003 had mevrouw E. een ernstige psychose en kwam onder behandeling bij, onder andere, een sociaalpsychiatrisch verpleegkundige. Later volgt een echtscheiding en een juridische strijd over het toezicht op en het verblijf van de kinderen. In dat kader geeft de verpleegkundige een verklaring aan de advocaat van mevrouw E. “Geachte mevrouw E., Na overleg met de eerste geneeskundige, K., psychiater, bevestig ik hierbij dat de drie gesprekken, gevoerd op de polikliniek van de G., in zeer goede orde zijn verlopen. Wij kwamen snel tot de juiste conclusie wat ertoe heeft geleid dat de afronding naar ieders tevredenheid was.”

Klacht. De ex-man dient vanwege deze brief een klacht in. Anders dan het Re-gionaal Tuchtcollege Amsterdam vindt het Centraal Tuchtcollege (2008/129) dat deze brief géén ‘geneeskundige verklaring’ is. Dit omdat de brief niets inhoudt over een eventuele behandeling van mevrouw E., het tijdstip waarop zij behandeld zou zijn en ook niets over haar gezondheidstoestand. Tuchtrechtelijk valt de verpleegkundige niets te verwijten. Wel merkt het Centraal Tuchtcollege op dat het beter is dat een dergelijke verklaring niet wordt afgegeven.

De volledige tekst van deze beslissing vindt u op onze Download Zone: http://medicus.indicator.nl (MD 01.16.01).

KNMG-richtlijn. Het Centraal Tuchtcollege stelt vast dat de KNMG-richtlijn “Omgaan met medische gegevens” de normen weergeeft die ook voor andere beroepsgroepen in de gezondheidszorg gelden, zoals verpleegkundigen. Zie paragraaf 1.3 van die richtlijn, te raadplegen via http://www.artsennet.nl (klik op ‘richtlijnen’ en geef als zoekterm: “geneeskundige verklaring”).

Een geneeskundige verklaring is voor een derde nodig om een beslissing te nemen op verzoek van de patiënt. Zo’n verklaring moet objectief zijn en mag daarom niet door de behandelend beroepsbeoefenaar worden afgegeven. Tip. Weiger te voldoen aan verzoeken van derden, zoals advocaten, om een verklaring over uw patiënt. Verwijs eventueel naar een collega die niet bij de behandeling betrokken is. Tip. In Bijlage 1 van de Richtlijn vindt u een weigeringsbriefje dat u kunt gebruiken.

Het verbod om een geneeskundige verklaring over eigen patiënten af te geven, geldt voor alle beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01