Wat regelt de nieuwe ‘Alcoholwet’ per 1 juli 2021 zoal?
Waar gaat het over? Op 1 december 2020 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel van demissionair staatssecretaris Blokhuis ‘wijzigingen Drank- en Horecawet’. De nieuwe Drank- en Horecawet komt ‘Alcoholwet’ te heten. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in deze wet? Wij zetten deze voor u op een rijtje.
Zes punten uit de nieuwe ‘Alcoholwet’
- Wederverstrekker wordt strafbaar. In de nieuwe ‘Alcoholwet’ wordt geregeld dat iemand die ouder is dan 18 jaar en alcohol doorgeeft aan een minderjarige, de zogenaamde ‘wederverstrekker‘ ook strafbaar is. Dit betekent dat een gast die alcohol doorgeeft aan een minderjarige binnen uw horecazaak, strafbaar is.
- Vmbo-leerlingen van 14 en 15 jaar oud. Vmbo-leerlingen van 14 en 15 jaar oud mogen in de ‘Alcoholwet’ in het kader van hun opleiding alcohol verstrekken in uw horecabedrijf. Tot 1 juli 2021 is dat pas toegestaan als de vmbo-leerling 16 jaar of ouder is.
- Bijgeschreven op vergunning. Als hoofdregel in het wetsvoorstel van de nieuwe ‘Alcoholwet’ geldt dat ‘dag’-leidinggevenden die geen eigenaar zijn, niet meer hoeven te worden bijgeschreven op het aanhangsel van de vergunning. Wel moeten zij minimaal 21 jaar oud zijn en in het bezit zijn van het diploma Sociale Hygiëne. Let op. Na onderzoek vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport worden er wel categorieën van horeca- en slijtersbedrijven aangewezen, waarvan de leidinggevenden en/of eventueel andere categorieën medewerkers wel moeten worden bijgeschreven.
- Verkoop op afstand. Ook wordt in het wetsvoorstel van de nieuwe ‘Alcoholwet’ de alcoholverkoop op afstand en naleving van de leeftijdsgrens geregeld, zoals bij maaltijdbezorging. De online verkoper is zowel bij aankoop als bij aflevering verantwoordelijk voor het uitvoeren van de leeftijdscontrole. Indien er een externe partij wordt ingeschakeld die de bezorging regelt, zoals Thuisbezorgd.nl, blijft de verantwoordelijkheid bij de online verkoper liggen.
- Stuntprijzen. In de nieuwe ‘Alcoholwet’ wordt ook vastgelegd dat verkopers van alcohol ‘voor gebruik elders dan ter plaatse’ niet meer dan 25% korting mogen geven op de normale verkoopprijs. Tip. Dit geldt niet voor de happy hours in de horeca die tot maximaal 60% korting mogen geven op de normale verkoopprijs. Goed om al te weten, toch?
- Inrichtingenbesluit DHW. In de nieuwe wet wordt ook het inrichtingenbesluit DHW vrijwel geheel geschrapt.
Nadere uitwerkingen. Als de nadere uitwerkingen bekend zijn, zullen wij aan ieder onderdeel uit de nieuwe ‘Alcoholwet’ apart aandacht besteden, ook aan onderdelen die in dit artikel niet aan bod zijn gekomen. Het belangrijkste weet u voor nu.
Wanneer gaat de nieuwe ‘Alcoholwet’ in?
De wet moet weliswaar nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer, maar naar verwachting treedt de nieuwe ‘Alcoholwet’ (met uitzondering van het wetsvoorstel dat ‘dag’-leidinggevenden die geen eigenaar zijn niet meer hoeven te worden bijgeschreven op het aanhangsel van de vergunning) in werking per 1 juli 2021. Omdat er nog onderzoek moet plaatsvinden, zal het wetsvoorstel dat ‘dag’-leidinggevenden die geen eigenaar zijn niet meer hoeven te worden bijgeschreven op het aanhangsel van de vergunning, pas later in 2021 in werking treden.